Safetyfreaks cursussen steigerbouw

Zo zit het met de nieuwe richtlijn steigerbouw

Moet u als steigerbouwer nu gaan herscholen om in 2017 uw werk te kunnen blijven doen? Dat hangt er van af. Bent u bevoegd steigerbouwer met een A- of B-certificering? Deze certificering blijft geldig. Dat betekent echter niet dat u bij voorbaat niets hoeft te doen. Want het gaat er eigenlijk om of de steigerbouwer bevoegd is voor het werk dat hij in de steigerbouw precies doet. Werkt u of uw personeel boven het niveau van certificering, dan bent u onbevoegd bezig. Heeft u helemaal geen bevoegdheid maar bv wel veel ervaring? Jammer dan, u mag niet werken in de steigerbouw.

Waarom deze nieuwe, strengere richtlijn?
Er gebeuren simpelweg te veel ongelukken met steigers. Niet alleen de steigerbouwer is daarvan het slachtoffer. Uw steiger wordt immers gebruikt door metselaars, schilders, elektriciens, gevelwerkers enz. Die moeten veilig kunnen werken. Ook omstanders moeten 100% veilig zijn. De overheid vindt het tijd om de veiligheid van steigers en het gebied eromheen te vergroten.

Waarmee moet ik dan rekening houden?
Wanneer u geen bevoegdheid heeft kun u wachten op een boete. Wanneer u bevoegd bent, is het belangrijk dat u alleen werkzaamheden uitvoert die binnen uw certificering vallen. Doet u werk dat daar buiten valt of neemt u onbevoegd beslissingen, dan bent u in overtreding en zal dit bij controle een boete opleveren. En wanneer er een ongeluk gebeurt, zal de oorzaak worden onderzocht. U kunt zich dus maar beter aan de regels houden. Natuurlijk niet alleen vanwege boetes; het gaat uiteindelijk om uw eigen veiligheid en die van anderen.

Teamwerk
De nieuwste functiebenamingen zijn: Hulpmonteur Steigerbouw (Aankomend steigerbouwer) Monteur Steigerbouw (Stb A) Eerste Monteur Steigerbouw (Stb B) en Voorman Steigerbouw. Als monteur dient u zich te beperken tot standaard steigers. U mag deze monteren, aanpassen en demonteren, maar alleen onder toezicht van de Eerste Monteur. U mag dus niet zelfstandig werken. Een hulpmonteur zal materiaal sorteren en transporteren, maar mag bv onder toezicht werken aan een standaard systeemsteiger of stalen rolsteiger tot 8 m hoog. Alleen de Eerste Monteur mag complexe steigers maken, werken met moeilijke toegang enz. Het team werkt onder de Voorman Steigerbouw, die meerdere teams kan aansturen.

Werken als zelfstandige
Wanneer u echt zelfstandig wilt werken, dan heeft u minimaal de certificering 'Eerste Monteur Steigerbouw nodig'. Ook wanneer u alleen met standaard steigers werkt, want een Monteur Steigerbouw mag deze niet opleveren. U moet daar overigens met twee man voor zijn. Zelfstandigen werken hiervoor vaak samen.

Het is wel mogelijk om als zelfstandige alleen met een certificering Monteur Steigerbouw te werken. Zolang u zich beperkt tot standaard steigers en werkt onder toezicht van de Eerste Monteur. U doet dan in principe hetzelfde als een Monteur Steigerbouw in loondienst. Binnen deze beperking kunt u zich dan als steigerbouwer verhuren.

Meld u of uw personeel tijdig aan voor een cursus steigerbouw
De nodige steigerbouwers zullen op cursus moeten om problemen te vermijden. Safetyfreaks voorziet in ISO 17024 gecertificeerde steigerbouwcursussen. Deze zijn gericht op de nieuwe richtlijn.

Een cursus kan tot 5 weken duren, op basis van 1 cursusdag per week. Bij voldoende deelnemers gaat een cursus van start. Dit kan op vier verschillende locaties in Nederland. Wanneer u zich tijdig inschrijft, zal een cursus sneller van start kunnen gaan op de voor u dichtstbijzijnde locatie. En u voorkomt natuurlijk dat de cursus straks vol zit. Een cursus op uw locatie is in overleg mogelijk. Hiervoor zijn wel de juiste omstandigheden en de aanwezigheid van alle materialen vereist.

Layher-cursussen
Om te leren werken met Layher, kunt u bij Safetyfreaks een cursusdag volgen voor een aantrekkelijke prijs. Bij het werken met Layher houdt u zich aan de voorschriften van de fabrikant. Tenzij u al Monteur Steigerbouwer bent, mag u dus geen aanpassingen doen. Voor het uitvoeren van de voorschriften van de Layher-fabrikant is geen ISO 17024 certificering vereist; de cursus is daar dan ook niet op gericht.

Het Layher Allround Event-systeem is een populair steigerbouw-systeem over de hele wereld. Met de zes hoofdonderdelen maakt u multifunctionele constructies, ook op moeilijk begaanbare ondergronden en andere speciale omstandigheden zoals besloten ruimten.

Het Layher Blitz-systeem werkt met schroefloze verbindingen. Er is geen speciaal gereedschap voor nodig. Er kan snel mee worden gewerkt, vandaar de naam 'Blitz'.