KleinschaligheidsinvesteringsaftrekNog snel investeren voor de jaarwisseling?

Kort voor de jaarwisseling neemt het aantal investeringen door kleine ondernemers opeens toe. Daarmee wil men de winst over het huidige boekjaar verminderen. Dit komt door een speciale aftrek voor kleine ondernemers en zzp’ers: de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ofwel de KIA. Misschien overweegt u ook om nog snel een investering te doen. Dan bent u bij Safetyfreaks natuurlijk op de goede plek, want we hebben duizenden duurzame artikelen.


Nu investeren of toch wachten?

Dat hang ervan af. Wanneer u de komende jaren geen investeringsplannen heeft, lijkt het niet verstandig om nu uw winst te drukken. Overweegt u om binnen een jaar te investeren in bedrijfsmiddelen en u heeft wat financiële ruimte, dan is het voordelig om dit voor de jaarwisseling te doen. U moet dan minimaal € 2300 investeren. Over het geïnvesteerde bedrag kunt u dan in aanmerking komen voor een aftrek van 28%. Wanneer u dit jaar € 2000 investeert, komt u dus niet in aanmerking voor deze regeling. Wanneer voor volgend jaar ook een investering van € 2000 hebt gepland, is het de moeite waard om nu € 4000 te investeren. U kunt dan over het hele bedrag aftrek krijgen. De aftrek van 28% geldt tot een bedrag van € 55.754. Boven dat bedrag gelden andere kortingen. U kunt de regeling hier bekijken bij de belastingdienst.


Waarin investeren?

De belastingdienst accepteert alleen investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde vanaf € 450. Bovendien moet het aangeschafte artikel minstens 1 jaar meegaan. Het gaat dus echt om duurzame bedrijfsartikelen en niet om visitekaartjes. Een auto telt alleen mee wanneer deze echt een bedrijfsmiddel is en alleen voor het bedrijf wordt gebruikt. Een taxi- of een bezorgdienst zijn hiervan duidelijke voorbeelden.


Met wie investeren?

Het is mogelijk om met anderen te investeren. Maar de belastingdienst kijkt alleen naar het totale bedrag. Wanneer u € 2000 investeert en uw partner € 1000, krijgt u gezamenlijk 28% over € 3000. Wanneer u de aftrek naar ratio wilt verdelen moet u dat onderling regelen.


Digitale aangifte doen

Veel opties in het digitale aangifteformulier zijn al door de belastingdienst ingevuld, maar niet de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Het is goed mogelijk dat uw boekhouder hiervan niet op de hoogte is. Het is zeker de moeite waard om deze hierop te wijzen.