Kask veiligheidshelmen: verschillen tussen de Plasma en de Zenith X serie

Kask veiligheidshelmen: verschillen tussen de Plasma en de Zenith X serie

Het dragen van een veiligheidshelm op de werkvloer is naast de verplichting die vaak wordt gesteld altijd een goed idee. Het beschermen van je hoofd tegen vallend puin, onderdelen of gereedschap kan levensreddend zijn bij een ongeval.

Bij het uitzoeken van een helm zijn er veel verschillende opties. Wat is het verschil tussen veiligheidsnormeringen? Wat is het meest comfortabel? Wat geeft mij de meeste opties voor het koppelen van accessoires?

De veiligheidshelmen van Kask zijn allemaal geoptimaliseerd voor maximale veiligheid, zonder in te leveren op comfort of de mogelijkheid tot het koppelen van accessoires. In deze vergelijkingsblog kijken we naar de belangrijkste verschillen tussen de Zenith X en Plasma helmseries van Kask.

Overeenkomsten

Beide helmseries beschikken over de EN 397 veiligheidsnormering. Dit houdt in dat de helmen geschikt zijn voor industrieel gebruik en de drager beschermen tegen vallende voorwerpen van 1 meter hoogte. Wel beschermt de Zenith X helm ook tegen gevaar aan de zijkant van het hoofd en elektrische schokken. Dit doet de Plasma niet.

Ook hebben beide series toegang tot hun eigen groep van accessoires. Het koppelen van oorkappen, vizieren, gelaatschermen, hoofdlampen of nekbeschermers is gestandaardiseerd per serie voor een eenvoudige installatie en de mogelijkheid tot het koppelen van meerdere accessoires tegelijkertijd.

Verder hebben beide helmseries een (deels) vervangbare padding. Ook het verstellen van de helmen lijkt erg op elkaar. Beide series beschikken over een draaiknop aan de achterzijde van de helm voor het verstellen van de grootte en een verstelbare kinband met harnas haak.

Draagcomfort

Het grootste verschil tussen de Zenith X en Plasma is het type padding aan de binnenzijde van de helm. Zo maken Zenith X helmen gebruik van een uitgespreide padding met een toplaag eroverheen. De Plasma helm is aan de binnenzijde volledig bedekt met schuimrubber met een vervangbare padding eroverheen. Dit zorgt ervoor dat je hoofd meer flexibiliteit krijgt in de Zenith helmen maar stabieler blijft in de Plasma helmen. Ieder voordeel heeft z’n nadeel!

Om te voorkomen dat de Plasma helm door de dichtere padding klam gaat aanvoelen zijn er standaard ventilatiegaten aangebracht in de shell. Hierdoor is er optimale ventilatie en blijft de helm comfortabel tijdens het dragen. Alle ventilatiegaten zijn voorzien van een gril die stof en ander puin tegenhoudt. Hierdoor blijft de binnenzijde van de helm schoon.

Beide helmen zijn voorzien van een vocht-absorberende stof aan de binnenkant die ervoor zorgt dat de helm fris blijft voelen en ruiken.

De Zenith helm is zo’n 100 gram zwaarder dan de Plasma. Dit komt vooral door de extra bescherming aan de zijkant van het hoofd die de Zenith biedt. Dit is niet het geval voor de Plasma helmen.

Veiligheid normeringen

De Zenith X serie beschikt over een aantal normeringen. De EN 397 voor bescherming van de schedel. EN 12492 voor bescherming van de voor-, achter- en zijkanten van de schedel met Clause 4.2.1 schok absorptie en Clause 4.2.2 penetratie. EN 50365 (Class 0) voor bescherming tegen elektrische schokken tot 1000 C a.c. of 1500 V d.c.
De helmen zonder ventilatie (Zenith X en Zenith X HI-VIZ) beschikken ook over een Klasse E elektrische bescherming, getest tot 20,000 V.

De Plasma serie heeft geen bescherming tegen elektrische schokken door de luchtgaten en is ook niet getest voor bescherming aan de zijkanten. Hierdoor heeft deze serie enkel dezelfde EN 397 normering als de Zenith X serie.

Uitvoeringen

De Zenith X serie is beschikbaar in 4 uitvoeringen:

  • De Zenith X | Een gesloten helm met bescherming tegen elektrische schokken.
  • De Zenith X AIR | Een helm met luchtgaten voor meer comfort.
  • De Zenith X HI-VIZ | Een helm met reflecterende elementen en een fluorescerende shell voor optimale zichtbaarheid.
  • De Zenith X AIR HI-VIZ | Zoals de naam al zegt, een HI-VIZ helm met luchtgaten zoals de AIR variant.

De Zenith Serie heeft ook een Zenith BA en Zenith BA AIR variant. Deze helmen hebben geen kinband en zijn dus niet geschikt voor werken op hoogte. Door de comfort opties in de helm is hij wel ideaal voor lange werkdagen. Ten opzichte van andere bouwhelmen is de Zenith BA professioneel uit te rusten met accessoires voor een complete grond-helm.

De Plasma serie heeft 2 varianten:

  • De Plasma AQ | Dit is de standaard Plasma helm. Doordat de gehele serie luchtende gaten heeft is deze helm te vergelijken met de Zenith X AIR met als verschil de schuimrubberen binnenkant.
  • De Plasma HI-VIZ | Deze helm beschikt net als de Zenith X AIR HI-VIZ over zowel ventilatiegaten als reflecterende stickers voor optimale zichtbaarheid.

Naast de Plasma helmen is er ook een HP (High Performance) helm. Deze helm lijkt erg op de Plasma helm maar heeft een ABS shell in vergelijking met de Polypropyleen shell van de Plasma helm. Ook is de HP helm iets zwaarder en heeft hij minder en kleinere luchtgaten. De HP helm is te koppelen met alle accessoires van de Plasma serie.

Accessoires

Zowel de Zenith X als de Plasma serie beschikken over een groot aanbod van accessoires. Beide helmen zijn uit te rusten met vizieren, gelaatschermen, hoofdlampen, oorkappen, nekbeschermers en meer.

Elke serie heeft zijn eigen groep accessoires door de verschillende bevestigingsmogelijkheden. Zo heb je bij een Zenith X helm een adapter nodig voor het bevestigen van een Zenith X vizier of gelaatsscherm terwijl dit bij Plasma helmen direct op de helm kan worden bevestigd. Voor het bevestigen van oorkappen heb je bij de plasma helm een adapter nodig.

Eindoordeel

  Zenith X Plasma
Comfort ✔️✔️✔️✔️ ✔️✔️✔️
Gewicht 490 g 390 g
Padding Gedeeltelijk schuim met vervangbare toplaag Volledig schuim met vervangbarre toplaag
Normeringen EN 397, EN 12492, EN 50365 (class 0) en Klasse E voor niet geventileerde helmen EN 397
Uitvoeringen

Zenith X
Zenith X AIR
Zenith X HI-VIZ
Zenith X AIR HI-VIZ

Plasma AQ
Plasma HI-VIZ

Prijs €€€€ €€
Accessoires Vizieren & Gelaatschermen (met adapter), hoofdlampen, oorkappen, nekbeschermers Vizieren & Gelaatschermen , hoofdlampen, oorkappen (met adapter), nekbeschermers
Verwante types Zenith X BA & BA AIR HP (High Performance)

Beide types hebben een eigen identiteit. Is bescherming tegen elektrische schokken vereist? Kies dan voor de Zenith X serie. Heb je dit niet nodig en ben je op zoek naar een simpelere helm, kies dan voor de Plasma serie. Mochten niet al je wensen vervuld worden met de Zenith X of Plasma serie, kijk dan naar de Zenith X BA of HP helmen.

Gerelateerde producten