Wat is het verschil tussen Gaffer tape en Duct tape?

Wat is het verschil tussen Gaffer tape en Duct tape?

Altijd al willen weten wat het verschil is tussen Gaffer tape en Duct tape? Je bent niet de enige.

In deze blog vertellen wij jou wat de verschillen zijn tussen Gaffa tape en Duct tape.

De naam Gaffa tape (ook wel Gaffer tape) en Duct tape (ook wel Duck Tape) worden vaak door elkaar gebruikt. Wat is het verschil in gebruik en wat zijn de verschillende eigenschappen? Daarnaast worden de namen Gaffer en Gaffer tape én Duct en Duck tape gebruikt. Hoe zit het eigenlijk met deze namen; wat is de juiste benaming?

Wat is Ducktape of Ducttape? 

In de war welke benaming de juiste is? Duck tape of Duct tape? Je bent niet de enige die dat wil weten.. Laten we beginnen met een stukje geschiedenis.

Een stukje geschiedenis… 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikaanse soldaten waterproof materiaal nodig om te voorkomen dat hun munitie vochtig zou worden. De fabrikant Johnson & Johnson fabriceerde in 1942 voor het leger en de soldaten waterdichte en met de hand scheurbare tape.

Omdat het water van de tape afgleed, zoals water van de rug van een eend, werd de tape al snel Duck tape gedoopt. De gebruiksmogelijkheden van de tape bleek eindeloos en niet alleen geschikt om munitie droog te houden. Munitiekisten werden afgeplakt met de Duck tape. Er werden spoedreparaties aan geweren mee gedaan, materiaal werd vast getapet aan kleding en zelf kleine reparaties aan de Jeeps bleken mogelijk. De kleur van de tape was toen legergroen.

Duck tape logo Na de Tweede Wereldoorlog werden er volop huizen gebouwd en ontdekte men dat deze tape ook zeer geschikt is om metalen airconditioning- en verwarmingskanalen te verbinden. De tape werd door de gebruikers Duct tape genoemd (duct is Engels voor ‘kanaal’). Kanalenplakband dus eigenlijk. Dit was ook het moment dat de kleur van de tape van legergroen veranderde in zilverkleurig.

Er zijn tegenwoordig meerdere merken Duct tape op de markt, waaronder met de merknaam Duck©Tape. Je kunt dus beide namen gebruiken, geen van beiden is ‘fout’. Wel is Duct tape meer ingeburgerd en vaker gebruikt.

De term Gaffer verwijst naar de ‘gaffer’. Dit is een persoon die verantwoordelijk is voor licht en elektriciteit op een filmset of op een podium; het hoofd belichting dus. We weten het niet helemaal zeker, maar zeer waarschijnlijk komt daar de naam Gaffer vandaan. Gaffa is een verbastering van Gaffer, maar wordt ook regelmatig gebruikt in plaats van Gaffer. Je kunt de namen Gaffer tape en Gaffa tape beiden gebruiken.

Wat is het verschil tussen gaffa en duct tape

Gaffa tape is een soort Duct tape en hierdoor worden de tapes vaak met elkaar vergeleken.

De overeenkomsten zijn:

 • beiden water- en oliebestendig
 • de drager is voorzien van linnen

Hierdoor worden de tapes ook linnentape of cloth tape genoemd.

Het verschil tussen de twee tapes:
Zit hem voornamelijk in de soort lijm van de tape en dikte, waardoor dus ook de toepassing zeer verschillend is.

Duct tape wordt over het algemeen gebruikt om iets permanent te repareren waardoor het dus belangrijk is dat de lijm een krachtige hechting heeft aan de ondergrond. Duct tape is wat dunner, moeilijk te verwijderen en laat lijmresten achter als je het verwijdert. Daarom wordt deze tape verbannen uit de standbouw, evenementenbranche, theaterbranche en horeca en catering.

Gaffa tape daarentegen wordt veelal gebruikt om tijdelijk een goede hechting te creëren met de ondergrond omdat de tape vaak schoon te verwijderen is. Gaffer tape laat dus geen lijmresten achter, mits de tape binnen één tot twee dagen na gebruik wordt verwijderd.

Zo is het belangrijk dat de tape na een filmopname of evenement snel en makkelijk te verwijderen is en geen lijmresten achterlaat. Gaffer tape is in meer kleuren te verkrijgen. Handig om zichtbaar (en dus veiliger) podiumranden te markeren zodat men niet struikelt, of aan te geven waar kabels op de vloer geplakt zijn.

Gaffa tape is ook eenvoudiger af te scheuren, zowel in de lengte als in de breedte. Duct tape is in de lengte ook eenvoudig af te scheuren, maar wel netjes dan gaffa tape, waardoor je vaak beter een schaar kunt gebruiken welke dan ook vol met lijm zit.

Nichiban

De meest bekende en meest gebruikte gaffer is wel de gaffer tape van het merk Nichiban. Hoe herkent u echte Nichiban tape? Het is heel gemakkelijk om te herkennen. Nichiban-tape heeft altijd een bedrukte koker met de tekst Nichiban. Is de kern niet bedrukt? Dan is het géén Nichiban-tape en heeft het ook niet de kenmerkende eigenschappen van deze kwaliteitstape.


Onze gaffa tapes op een rijtje:

Ons assortiment gaffa tape bestaat uit verschillende soorten en merken en ieder merk heeft weer zijn eigen kwaliteiten. De merken die wij voeren zijn uitvoerig getest, en via onderstaande tabel hebben wij al onze soorten tape in een overzicht gestopt, elk met zijn eigen kwaliteit en kenmerk. Mocht je er niet uitkomen dan helpt één van onze product specialisten je graag met het maken van de juiste keuze.

Merk

Serie

Kenmerk

Nichiban

NT1200

 • Standaard kwaliteit Duct tape
 • Zeer goede kleefkracht
 • Laat weinig lijmresten achter
 • Krachtiger dan andere duct tapes
 • Gemaakt van hoogwaardig linnen
 • Eenvoudig af te scheuren met de hand
 • Af te scheuren in zowel lengte als breedte
 • Water- & oliebestendig dankzij de polyethyleen coating
 • Glanzende toplaag

Mega duct tape

Original

 • Hoge kwaliteit duct tape
 • Eenvoudig te verwijderen
 • Af te scheuren in zowel lengte als breedte
 • Glanzende toplaag

Mega duct tape Mat

Original

 • Standaard kwaliteit duct tape
 • Eenvoudig te verwijderen
 • Af te scheuren in zowel lengte als breedte
 • Matte toplaag

Gerelateerde producten