Wereldwijde vraag naar grondstoffen zet prijzen en levertijden onder druk

Wereldwijde vraag naar grondstoffen zet prijzen en levertijden onder druk

Door een sterk toegenomen wereldwijde vraag naar grondstoffen zoals plastics en toegenomen transportprijzen staan de prijzen en levertijden van veel producten onder druk.

De extreem turbulente grondstoffensituatie waar we mee te maken hebben geldt o.a. voor polyester dat in corona schermen wordt verwerkt. Maar plastics zitten ook verwerkt in producten waar je niet direct aan zult denken zoals PBM’s als veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen, gehoorkappen, etc.

Eind 2020 is er in korte tijd een grote krapte ontstaan en zijn de prijzen gaan stijgen. Bij polyester heeft dit geleid tot prijsstijgingen van ruim 35%, gemeten vanaf oktober en inclusief de verwachting voor mei 2021.

Er is dus momenteel meer vraag dan aanbod en dat resulteert in stijgende prijzen. Aan ons de taak om goed in te kopen en meer voorraad aan te leggen, maar door de onzekerheid die ook op het gebied van levertijden aanwezig is kunnen wij hierin helaas niet altijd consistent  blijven qua prijs en levertijd. Er zijn zelfs signalen dat dit nog wel even door zal gaan waardoor dit wellicht een paar jaar aan kan blijven houden, en de prijzen hierdoor alleen maar verder onder druk blijven staan.


Wat is er veranderd?

Er zijn verschillende redenen waardoor de krapte zo extreem is en waarom wij verwachten dat dit voorlopig niet is opgelost:

  • Chinese producenten van PET hebben de productie al voor de komende maanden vol zitten en kan er niet meer opgeschaald worden
  • Er is een groot tekort aan grondstoffen
  • Zeevrachtkosten zijn enorm gestegen en de capaciteiten zijn beperkt waardoor veel zendingen vertraagd bij ons binnenkomen
  • Bouwmaterialen zoals hout worden ook fors duurder en dit zal ook invloed hebben op karton-, papier- en verpakkingsprijzen

We verwachten hierdoor dat de persoonlijke beschermingsmiddelen, spatschermen, enzovoorts de komende maanden snel duurder zullen gaan worden en wij wellicht met dagprijzen moeten gaan werken voor deze producten. Het zou dus voor kunnen komen dat Safety Freaks de prijsstijging door zal moeten gaan rekenen. We proberen zo veel mogelijk te bestellen en op voorraad te houden voor je, maar je kunt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen door zelf je voorraad te verhogen.

Naast deze onzekerheid op prijsgebied zien we bij veel leveranciers al dat de levertijden van vele materialen zeer instabiel zijn. Dit geldt helaas voor een groot deel van de producten die wij aanbieden. De levertijden die we bij onze producten noemen zijn ingesteld op de gemiddelde levertijd per leverancier, maar die kunnen dus per product verschillen.

Uiteraard doen we ons uiterste best om jullie als klanten hier zo goed mogelijk van op de hoogte te houden, maar doordat levertijden per dag verschillen kunnen we hierin helaas niet altijd een garantie geven op de gestelde levertijd.

Het einde van de prijsstijgingen en tekorten is nog niet in zicht, maar zodra de markt gekalmeerd is wordt de situatie opnieuw beoordeeld en zullen er nieuwe afspraken volgen.
Wij begrijpen dat dit ook voor u onzekerheid geeft, maar de prijsstijgingen kunnen wij niet in zijn geheel voor onze rekening nemen. We verhogen waar nodig, maar proberen het ook zo veel mogelijk te beperken en scherp aan te bieden.

Gerelateerde producten