Veiligheidshelm informatie

Begin met een goede afweging

De keuze voor een goede helm is van groot belang en moet goed worden afgewogen! Zo kan men gemakkelijk werken en is de kwaliteit te waarborgen. Bedenk van te voren wat voor u de meest ideale en gangbare situatie is. Er bestaan verschillende typen helmen en welke u nodig heeft, is afhankelijk van het gebruik. Wij adviseren in ieder geval altijd om voor de juiste helm te kiezen. 

De juiste helmen voor uw werkzaamheden

In ons assortiment vindt u diverse soorten helmen van merken als: FallsafeGissKaskPetzl die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Welke voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw eigen werkzaamheden. We geven u hier een overzicht van de meest gebruikte helmen en toepassingen hiervan.

Waarvoor draagt men een helm?

Een veiligheidshelm beschermt in de eerste plaats tegen blessures aan het hoofd die kunnen ontstaan door vallende voorwerpen of stoten van het hoofd. Zo is men beschermd en de kans op ongelukken/schade/letsel aan het hoofd te verkleinen. De grote diversiteit aan helmen is beschikbaar gekomen door de situaties waarin werknemers deze dienen te gebruiken. Een bouwhelm zonder afstel mechanisme is niet geschikt voor het werken op hoogte. Wanneer deze wel een afstel mechanisme heeft mag dit wel op hoogte gedragen worden, maar wij raden u altijd aan om een andere helm met kin band te kiezen. De helm met een kinband zou niet af kunnen vallen en niet voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Waar draagt men een helm?

Een helm draagt men op de werkplek waar deze verplicht is. Denk hierbij aan bouwplaatsen, evenementenbouw, steigerbouw. Het universele symbool waar aan te zien valt dat men een helm verplicht is te dragen is onderstaand logo. 

Wanneer draagt men een helm?

Helm veiligheidslogo bouwhelm

 Hoe makkelijker de helm te dragen is, hoe groter de kans dat hij daadwerkelijk wordt gedragen. Waaraan is een goede helm te      herkennen? Allereerst  moet er in de klep of schaal van elke helm onuitwisbaar de productiedatum vermeld zijn, net als het model  en de  fabrikant. Andere verplichte kenmerken  zijn een bijgeleverde gebruiksaanwijzing voor het correct instellen van de maat.

     De kenmerken van een goede helm zijn: 
     - Binnenwerk met een goede pasvorm en schaal van lichtgewicht materiaal.
     - Traploos verstelbare hoofdband, die breed is en horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt.
     - Een brede en verstelbare (zweet)hoofdband die horizontaal en verticaal direct tegen het hoofd ligt
     - Een kin band die de oren niet afdekt
     - Wanneer deze eventueel te combineren is met andere persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals gehoor- en gelaatsbescherming
     - Wanneer deze te dragen is met een universele onder muts in een koude omgeving.

 

Centerfit verstelling

Het simultaan activeren van de twee regelknoppen van het CenterFit systeem past de hoofdomtrek aan. Deze regelknoppen kunnen gemakkelijk worden bediend met handschoenen. 
Met het CenterFit systeem blijft de helm perfect centraal op het hoofd zitten. 
Centerfit verstelling mechanisme verstelbaar verstelsysteem 

Helmen met het CenterFit systeem kunt u vinden in onze shop !

Verschil tussen dichte en geventileerde helmen

Bij de aanschaf van een nieuwe helm is het belangrijk dat je weet welke werkzaamheden er mee uitgevoerd gaan worden. Krijgt men te maken met vloeistoffen of hoogspanningsmasten dan is men verplicht een dichte helm te nemen.
Anders kunt u altijd kiezen voor een helm met ventilatie gaten. Op onderstaande afbeelding is het verschil duidelijk aangegeven.

Helmverschil open dicht vloeistof  

Onderhoudsvoorschriften voor helmen

De technische levensduur van de helm bedraagt meestal 10 jaar en is bepaald door de fabrikant. Deze is verplicht om deze informatie beschikbaar te stellen. De advies gebruiksduur bedraagt 5 jaar, afhankelijk van het merk (FallsafeGissKaskPetzl) helm. Wanneer een helm van meer dan 1 meter! op de grond valt is deze niet meer geschikt voor werkzaamheden en dient deze vervangen te worden.
Valhoogte helm bouwhelm veiligheidseisen beschermingsmiddel 

Plak GEEN! Tape of stickers op uw helm! In de lijm laag van stickers en/of tape kunnen weekmakers zitten die de structuur van de helm kunnen aantasten.

Safetyfreaks levert op aanvraag gepersonaliseerde helmstickers van het merk Petzl op maat. Deze hebben een geschikte lijm laag die de schaal van de helm niet aan zal tasten.
Petzl Helm sticker Personalisatie Veiligheidsmiddel beschermingsmiddel

Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname 
2. 10 jaar na productiedatum 
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum

EN 397: Norm voor industriehelmen
EN 812: Norm voor stootpetten

Wilt u graag uitgebreider advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice. 

Stootpet:

Honkbal stootpet beschermingsmiddel hoofddeksel

Begin met een goede afweging

De keuze voor de stootpet moet goed afgewogen worden. Dit om makkelijk te kunnen werken en de kwaliteit te waarborgen. Bedenk wat voor u de meest ideale situatie is. De stootpet biedt vooral bescherming tegen lichte stoten van stationaire objecten en in kruipruimtes. Ze mogen niet op hoogte worden gebruikt omdat de beschermende werking niet voldoende is. De stoot pet mag alleen worden gebruikt als het risico van vallende objecten volledig is uitgesloten. Is dit niet het geval dan is het dragen van een veiligheidshelm verplicht.

 

De juiste stootpet voor uw werkzaamheden

Welke u nodig heeft, is afhankelijk van het gebruik. We adviseren in ieder geval altijd om voor de juiste stootpet te kiezen. In ons assortiment vindt u diverse soorten stootpetten die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Welke voor u het meest geschikt is is afhankelijk van uw eigen werkzaamheden.

Safetyfreaks bied de Honkbal stoot petten van het merk VOSS aan. Een goedgekeurde stoot of veiligheidspet met uitstraling is comfortabeler en moderner dan een bouwhelm. De met ventilatie gaten uitgevoerde stoot pet is te gebruiken bij situaties waarbij u zich kunt stoten. Een bouwhelm daarentegen is bedoeld om iets vallends op te kunnen vangen. 

Wanneer dient een stootpet te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname 
2. 10 jaar na productiedatum 
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.

EN 812: Norm voor stootpetten

+/- Punten stoot pet

Plus Punten Min Punten
Comfortabeler Bied geen bescherming bij vallende objecten
Bied bescherming tegen lichte stoten in bijvoorbeeld kruipruimtes               Niet geschikt voor klimwerkzaamheden/werken op hoogte
 

Mogen op werkplaatsen niet gedragen worden

Wel zijn enkele toebehoren beschikbaar voor de stoot pet. Denk hierbij aan gehoor- en gelaatsbescherming. Maar ook de universele onder muts is beschikbaar.  


 Giss Oorkap Beschermingsmiddel Gehoor    Bril Gevasion beschermingsmiddel gelaatsbescherming   Kask Ondermuts warm winter

 

Wilt u graag uitgebreider advies op maat? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Bouwhelmen:
bouwhelm hoofddeksel beschermingsmiddel 

De keuze voor een bouwhelm is van groot belang, want een helm kan veel voor u betekenen wanneer er iets mis gaat. De veiligheidseisen die aan de verschillende type helmen worden gehangen geven elk duidelijk aan voor welke werkzaamheden de helm geschikt is. In ons uitgebreide assortiment vindt u diverse soorten helmen van merken als: Fallsafe, Giss, Kask, Petzl die voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Welke voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van uw eigen werkzaamheden. Onze producten zijn van hoge kwaliteit, waardoor u deze lang en met plezier gebruikt.

Er bestaan verschillende varianten van de bekende bouwhelm namelijk zowel met lange en korte klep. Dit houdt in dat de lange klep vooral in de zomer perfect is tegen het zonlicht. Wel geeft de korte klep meer zicht naar boven toe. Ook zijn ze in verschillende kleuren verkrijgbaar. Denk hierbij aan de felle kleuren blauw, geel en andere. Maar ook in de zwarte variant welke perfect geschikt is voor (backstage) technici.

Een ander technisch punt waar men bij aanschaf op moet letten is of men voor een gesloten of geventileerde variant gaat. Houdt hierbij wel rekening met de werkzaamheden die u er mee uit gaat voeren. Geventileerde helmen bieden namelijk geen bescherming tegen vloeistoffen en mogen niet onder hoogspanningsmasten worden gebruikt. De dichte variant biedt deze garantie natuurlijk wel. Zie hier voor ook de verschillende normeringen.

Elke helm valt uit te breiden met verschillende producten om zo nog meer gebruikt te kunnen worden. Denk hierbij aan gehoor- en gelaatsbescherming. Maar ook de universele onder muts.


gehoorbescherming giss oorkappen gehoor   Bril Gevasion bescherminsmiddel gelaatsbescherming    Kask Ondermuts beschermingsmiddel warm winter

 

Fallsafe:
fall safe helm beschermingsmiddel hoofddeksel helm


De helm is voorzien van zes beluchtingsopeningen, een roller voor het controleren van de grootte en clips voor het bevestigen van een hoofdlamp.                 Er is de mogelijkheid om een doorzichtig anti-kras vizier te monteren.                                                                                                                                                       Deze helm is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart.Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname
2. 10 jaar na productiedatum
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.
Fallsafe normering certificatie labels 

EN 397: Norm voor industriehelmen

Certificatie: CE EN 397 norm

+/- Punten Fallsafe Helm

Plus Punten Min Punten
Goed gekeurd voor werken op hoogte         Niet geschikt voor werken met vloeistoffen
Universele maat Niet geschikt voor werken onder hoogspanningsmast
Verschillende bevestigingsclips  
Kin band met snel sluiting  
Uitbreidbaar met verschillende producten      


Ook is er voor deze Fallsafe helm een compleet pakket beschikbaar bestaande uit de helm, hoofdlamp, valbeveiliging gordel en leeflijn. Ook de KASK universele onder muts past hier onder. 

Petzl Hoofdlamp veiligheid licht beschermingsmiddel           harnas veiligheid beschermingsmiddel hoogte         leeflijn kong veiligheid beschermingsmiddel    Kask ondermuts veiligheid warmte winter 

 

Giss bouwhelm:
bouwhelm Giss veiligheid hoofdeksel helm 

De bouwhelmen van het merk Giss zijn conventionele veiligheidshelmen die geschikt zijn voor elk gebruik. Deze helm beschermt tegen vallende voorwerpen, schokken en stoten. Dankzij het afstel systeem is deze helm ook op maat te maken en mag deze zelfs voor klim/hoogte werkzaamheden worden gebruikt. Houdt bij uw keuze ook rekening of u een felle kleur of een zwarte variant wilt en de keuze tussen een lange en korte klep.

 

Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname
2. 10 jaar na productiedatum
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.
bouwhelm Giss veiligheid hoofddeksel helm 

EN 397: Norm voor industriehelmen

Certificatie: En 937 norm

 +/- Punten Giss Bouwhelm

Plus Punten Min Punten
Op maat  verstelbaar Mag ook op hoogte worden gebruikt, maar wordt niet aangeraden
Conventionele veiligheidshelm            


Deze bouwhelmen zijn ook uit te breiden met verschillende producten zodat ze voor meerdere werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan hoofdlampen, gehoor- en gelaatsbescherming. Maar ook de KASK universele onder muts past onder deze helm. 

 Hoofdlamp Led verlichting veiligheid beschermingsmiddel         Gehoorkap helm geluid beschermingsmiddel        Gelaatsbril veiligheid beschermingsmiddel    Kask ondermuts winter warmte veiligheid

 Kask Helmen:
Kask veiligheidshelm beschermingsmiddel Helm 

 De Plasma Work AQ helm is de industriële veiligheidshelm dat licht, compact en comfortabel is en met tien luchtopeningen zeer goed  geventileerd.                De ventilatie openingen worden  met aluminium roostertjes afgedicht waardoor het je beschermt tegen  gevaren als spatten van gesmolten  metaal en  elektriciteit.                                                                                                                                                                                                                                                                    Voering in textiel met zes hechtingspunten die het hoofd nauw omsluit, voor een verbeterd comfort

 Beschikbaar in 4 kleuren (geel, wit, rood, zwart)

 

Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname
2. 10 jaar na productiedatum
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.
Kask normering certificatie labels 

EN 397: Norm voor industriehelmen

Certificatie: CE EN 397 norm

 +/- Punten Kask Helm

 Plus Punten  Min Punten 
 Zeer veel lucht openingen(10 stuks met aluminium roostertjes)                      Niet geschikt voor werken onder hoogspanningsmast
 Textiel Voering met zes hechtingspunten voor perfecte pas vorm  
 Speciaal ontworpen kin band  
 Uit te breiden met verschillende opties   


Ook is de helm uit te breiden met verschillende andere producten zodat deze helm nog breder inzetbaar is. Denk hierbij aan een hoofdlamp maar ook gehoor- en gelaatsbescherming. De KASK universele onder muts past hier natuurlijk ook onder.
Petzl veiligheidshelm beschermingsmiddel licht lamp       Petzl Vizir uitbreidbaar helm veiligheid gelaatsbescherming    Kask Onder muts warmte  veiligheid winter 

 

Petzl:

Het merk Petzl biedt 2 varianten van hun Vertex helmen aan namelijk de Vent variant en de Best variant. Deze 2 type helmen verschillen namelijk in de praktijk waar voor ze gebruikt mogen en kunnen worden. Hieronder worden beide helmen apart toe gelicht.

Petzl Vertex Vent

Petzl Vertex Vent Helm Veiligheidshelm Beschermingsmiddel  

     De Petzl Vertex Vent helmen zijn comfortabel en zijn uitgevoerd met de ventilatie gaten zo dat deze geschikt zijn voor werken op hoogte.

     Beschikbaar in 6 kleuren (geel, wit, rood, zwart, oranje, blauw)Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname
2. 10 jaar na productiedatum
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.
Petzl Keuringslabel Veiligheidshelm helm beschermingsmiddel 

EN 397: Norm voor industriehelmen

Certificatie: CE EN 12492, UIAA, ANSI Z89.1-2009 Type I Klasse C

 +/- Punten Petzl Vertex Vent

Plus Punten Min Punten
Goede pas vorm Niet geschikt voor werkzaamheden met vloeistoffen of onder hoogspanningsmast
Ventilatie gaten aanwezig  
Goede kin band met kleinere kans op verliezen        
Uit te breiden met verschillende producten  


Deze helmen zijn ook uit te breiden met verschillende producten zoals hoofdlamp maar ook gelaatsbescherming. Ook de KASK universele onder muts past hier onder.
Petzl Hoofdlamp Veiligheid licht beschermingsmiddel       Petzl Vizir beschermingsmiddel gelaatsbescherming     Kask Ondermuts veiligheid warmte winter 

 

 Petzl Vertex Best

Petzl Vertex Best beschermingshelm veiligheidshelm beschermingsmiddelen 

     De helm Vertex Best van Petzl is comfortabel voor werken op hoogte en voor hulpverlening.
     Deze variant zonder ventilatie biedt beschermen tegen vloeistoffen, maar ook is deze helm te gebruiken bij hoogspanningsmasten.

     Beschikbaar in 6 kleuren (geel, wit, rood, zwart, oranje, blauw)Wanneer dient een veiligheidshelm te worden vervangen?

1. 5 jaar na ingebruikname
2. 10 jaar na productiedatum
3. Na een flinke klap of val
4. Na geconstateerde beschadiging van binnenwerk of buitenschaal
5. Vloeistof spetters op de helm

Uitzondering op deze regel zijn de Uvex helmen. Waarbij geldt 3 jaar na ingebruikname, 5 jaar na de productiedatum.
Vertex Vent Keuringslabel certificatie 

EN 397: Norm voor industriehelmen

Certificatie: CE norm EN 397  en van de norm EN 50365 ANSI Z89.1-2009 Type I Klasse E

 +/- Punten Petzl Vertex Best

Plus Punten Min Punten
Goede pas vorm Geen ventilatie gaten aanwezig
Geschikt voor werken met vloeistoffen en onder hoogspanningsmasten         
Goede kin band met kleinere kans op verliezen  
Uit te breiden met verschillende producten  


Deze helmen zijn ook uit te breiden met verschillende producten zoals hoofdlamp maar ook gelaatsbescherming. Ook de KASK universele onder muts past hier onder.

Petzl veiligheidslamp beschermingsmiddel lamp licht         Petzl Vizir beschermingsmiddel gelaatsbescherming veiligheid bril     Kask Ondermuts veiligheid warmte winter beschermingsmiddel  

 

 Overzichtstabel

   stootpet  fallsafe  Giss Kask   Petzl Vertex Vent  Petzl Vertex Best
Overzicht +/- punten per verschillend helm type Stootpet Fallsafe Giss Kask Petzl Vertex Vent Petzl Vertex Best
Verstelbaar qua maat x  √   √  √    √   
Ventilatie/luchtings openingen aanwezig  √   x   √   √   x 
Geschikt voor werken op hoogte  √   √   √   √   √
Geschikt voor werken met vloeistoffen  x    √   x    x   √
Geschikt voor werken onder hoogspanningsmast  x    √    x    x    √
Uitbreidbaar met: Hoofdlamp  √   √   √   √   √
Uitbreidbaar met: Gehoorsbescherming  √  √   √   √   √   √
Uitbreidbaar met: Gelaatsbescherming √   √   √   √   √   √
Uitbreidbaar met: Kask Onder Muts  √  √   √   √   √   √

Helmen bezorgen wij gratis en snel

Bestelt u via onze webshop? Dan profiteert u van de volgende voordelen:

Niet tevreden, geld terug 
Vanaf €50,- (excl. BTW) gratis thuisbezorgd 
Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis (indien direct leverbaar) 
14 dagen op zicht - niet goed, geld terug

Klaar om te bestellen? Via ons eenvoudige bestelproces voltooit u de bestelling binnen enkele minuten.