De gevolgen van een val in een veiligheidsharnas

geplaatst op 16/12/2015| Posted in Nieuws

Wat gebeurt er na een val in een veiligheidsharnas?

Wanneer u aan een goede valbeveiliging denkt, zult u waarschijnlijk aan een valbeveiligingsharnas denken, een valbeveiligingsapparaat en een schokabsorber. Of aan een Y-leeflijn met schokabsorber.

Voetlus
Een voetlus komt misschien niet direct bij u op. Die wordt toegepast bij klimmen, maar hier hebben we het toch over valbeveiliging? Er is echter een speciale voetlus die na een val gebruikt kan worden. Hiermee wordt letsel voorkomen.

Safe Up Trauma Relief Strap
Deze voetlus van Safetyfreaks zit ingepakt, zoals op de afbeelding is te zien. De strap wordt zo verbonden met het harnas. Na een val kan de gebruiker met een trek aan de lus de verbinding openen, waarbij de voetlus zich afrolt. Vervolgens kan de gebruiker een voet in de lus plaatsen en zo gaan staan. Hiermee kan het gevaarlijke Harness Suspension Trauma worden voorkomen. Het is van belang dat de gebruiker goed blijft bewegen om de bloedsomloop te stimuleren.

Harness Suspension Trauma
Wanneer een gebruiker na een val in een harnas bungelt, zal de bloedtoevoer worden belemmerd. Dit gebeurd vooral bij de liezen. Het blijkt dat wanneer men niet snel kan worden bevrijd, er 50% kans bestaat op bewustzijnsverlies binnen het eerste half uur. Wanneer deze duur wordt overschreden zal uiteindelijk de 100% worden bereikt. Het valt niet te voorspellen of iemand gevoelig is voor snel bewustzijnsverlies.

De gevolgen van flauwvallen
De functie van flauwvallen is het herstellen van de bloedcirculatie. Onder normale omstandigheden ligt men dan horizontaal, wat de bloedcirculatie weer versterkt. Bij een gebruiker die in een harnas bungelt is dit niet mogelijk. Het flauwvallen verergert de situatie juist, omdat de gebruiker niet meer beweegt.

Hulpverlening na een val
Ook wanneer er niets aan de hand lijkt, moet de gebruiker in zittende houding naar een ziekenhuis worden vervoerd. Liefst met opgetrokken benen. In de dagen na een val kan er letsel zichtbaar worden of optreden, zoals een losschietende bloedprop, met alle gevolgen van dien.


Gebruik van de voetlus.
Op de afbeelding hiernaast ziet u hoe het in zijn werk gaat. Het oogt simpel, maar voor het werken met valbeveiligingsmiddelen dient men getraind te zijn. Daarvoor kunt u bij Safetyfreaks verschillende cursussen volgen.

Zelf proberen?

In onze trainingshal mag u gratis onze valbeveiligingsmiddelen uitproberen. En natuurlijk adviseren we u graag. We zien u graag langskomen bij Safetyfreaks!