Verbindingselementen

Verbindingselementen worden continue en op veel manieren toegepast bij het werken op hoogte. Karabiners (karabijnhaken, musketonhaken) worden veelvuldig gebruikt. Een grote connector is de steigerhaak.. Ook is er b.v. de swivel, een schakel die kan draaien zodat de lijn niet gedraaid raakt.

Een karabiner oogt simpel, maar is een sleutelelement bij werken op hoogte. Niet alleen dient in elke situatie en omstandigheid de juiste karabiner te worden toegepast, deze moet ook correct worden gebruikt. Bij verkeerd gebruik kan de karabiner het begeven, met alle gevolgen van dien. Het omgaan met verbindingen op hoogte vereist kennis en vaardigheden die u bij Safetyfreaks kunt opdoen. Op deze pagina vindt u belangrijke informatie over verbindingen.


Materialen

Karabiners zijn gemaakt van aluminium of staal.

  • Aluminium
    Bij aluminium karabiners gaat het om de optimale verhouding tussen gewicht en weerstand, waardoor ze geschikt zijn voor het werken op hoogte. U wilt immers wel prettig kunnen werken, dus minder gewicht is een pluspunt. Een aluminium karabiner mag echter niet worden toegepast op staal; de slijtage is daarbij groter dan normaal.
  • Staal
    Stalen karabiners zijn geschikt voor het werken in zware omstandigheden. Ook kunnen ze worden gebruikt voor verankering en voor verbinding met een metalen voorwerp zoals een stalen kabel. Ze zijn een stuk sterker en slijtvaster dan aluminium karabiners.

Aluminium en stalen karabiners.

Aluminium en stalen karabiners.

Belangrijk

De kracht die op de karabiner wordt uitgeoefend dient altijd in de richting van de lange hoofdas te gaan. Aan de zijkanten, waar ook de sluiting zit, is de belastbaarheid veel minder. De kracht die de karabiner op de hoofdas aankan wordt altijd vermeld. Dit verschilt per type. Het is van belang dat u voor elke belasting de juiste karabiner neemt en deze correct gebruikt. Een uitrusting is zo sterk als de zwakste schakel!


Vormen

Karabiners hebben verschillende vormen die voor specifieke doeleinden geschikt zijn. Hiermee dient goed rekening te worden gehouden. De hoofdvormen zijn:

Ovaal

De vorm van een ovale karabiner geldt als symmetrisch en is geschikt om gekoppeld te worden aan brede apparaten zoals stijgklemmen en mobiele antivalbeveiliging. In de afbeelding is te zien dat er een flinke ruimte zit tussen de zijkanten van het apparaat. Door de symmetrische vorm van de korte kant van de karabiner wordt het apparaat optimaal gepositioneerd. Het zal niet scheefhangen t.o.v. de karabiner. Er kan meer uitrusting aan worden gehangen dan bij een D-vorm.

Karabiner ovaal.

Karabiner ovaal.

D-vorm

De D-karabiner is geschikt voor het einde van leeflijnen en voor afdaalapparaten. Door de asymmetrische vorm komt de belasting goed in de richting van de lange as. Daarom is een D-vorm lichter dan een ovale vorm met dezelfde belastbaarheid. Deze vorm wordt veel toegepast bij klimmen.

Karabiner d-vorm.

Karabiner D-vorm.

Peervorm

De asymmetrische peervormige karabiner heeft een grotere capaciteit waardoor er meerdere elementen mee verbonden kunnen worden.

Karabiner peervorm.

Karabiner peervorm.

Dit zijn niet de enige vormen. Er zijn vele grotere connectors.


Klassen

Karabiners kunnen in bepaalde klassen worden ingedeeld binnen de norm EN 362.

  • EN 362 A: Verankeringskarabiner
    Geschikt om rechtstreeks met een specifiek type verankering te worden verbonden.
  • EN 362 B: Basiskarabiner
    Ontworpen om als component te worden gebruikt.
  • EN 362 M: Universele karabiner
    Kan zowel op de lange als op de korte as worden belast.
  • EN 362 T: Eindkarabiner
    Element van een subsysteem, de belasting is naar een vooraf bepaalde richting gericht.
  • EN 362 Q: Schroefkarabiner
    Voor langdurige of permanente verbindingen.

Aluminium en stalen karabiners.

,em>Aluminium en stalen karabiners.


karabiners

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht.

Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s:

  • Basis
  • Gevorderden
  • Redding

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden.

Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

Safety Freaks - wel zo safe!

PBM, uitrusting en materiaal

Kennis en vaardigheden

Verzekeringen voor zelfstandigen