Karabiners - Sluitingen

Karabiner

Sluitingen

Karabiners hebben verschillende typen sluitingen, die ervoor zorgen dat de karabiner gesloten blijft bij gebruik. Er zijn ook karabiners die niet vergrendeld worden, maar die worden niet gebruikt voor veilig werken op hoogte. Ze worden vaak aangeduid als 'karabijnhaken' en zijn geschikt om bv een sleutelbos aan te hangen.

Belangrijk bij het kiezen van een sluiting zijn vragen als: hoe groot is de kans dat de karabiner in bepaalde omstandigheden ongewenst opengaat? Welke handelingen zijn nodig om de karabiner te openen? Moet de karabiner vaak worden geopend?

Er zijn karabiners zonder sluiting of met een snapper die niet vergrendeld kunnen worden. Voor beveiliging zijn deze niet aan de orde. Er zijn diverse typen sluitingen bij beveiligde karabiners, waar merken zo hun variaties op hebben. Als voorbeeld worden hier sluitingen van Petzl getoond.

Screw-lock

Dit is een handmatige sluiting: de karabiner wordt vergrendeld door de sluiting te draaien. Deze is geschikt in situaties waar de karabiner niets steeds geopend hoeft te worden en voor omstandigheden met veel stof en vuil. Een automatische sluiting raakt gemakkelijker verstopt. De in de afbeelding getoonde screw-lock heeft een visuele controle in de vorm van een rode rand. Wanneer deze zichtbaar is, dan is de karabiner niet goed vergrendeld.

Omdat u een screw-lock zelf sluit, heeft u het sneller in de gaten wanneer de karabiner niet goed is vergrendeld. Nadeel is daarbij wel dat u het sluiten kunt vergeten.

Het is niet uit te sluiten dat een screw-lock door trillingen, wrijving en kleding open gaat. Een extra beveiligde variant is bv. de DMM Belay master 2, waarbij een tussenstuk voorkomt dat de sluiting open draait. Het tussenstuk kan alleen worden gesloten als de karabiner goed vergrendeld is. Daarnaast kan de karabiner hierdoor niet kantelen en daardoor verkeerd belast worden. Nadeel is dat het tussenstuk bij bepaalde zekeringsapparaten en knopen in de weg kan zitten.

Screw Lock karabiner.
Fig.1 Een screw-lock sluiting.

Triact-lock

Genoemd naar het moeten verrichten van drie handelingen: duw, draai en open. Ook dit is een automatische sluiting en daarmee geschikt voor frequente manipulatie. Omdat er drie handelingen moeten worden verricht is dit het meest veilige type sluiting.

Sluiten gaat dus gemakkelijk, maar openen vereist wat meer handelingen en enige oefening. U heeft beide handen nodig om een apparaat aan de karabiner te bevestigen. Na sluiting is controle nodig of er bv textiel tussen de sluiting zit.

Triact Lock karabiner.
Fig.2 Een triact-lock sluiting.

Ball-Lock

Dit is een automatische sluiting en geschikt voor frequente manipulatie. Als de karabiner eenmaal gesloten is kan deze bijna niet onopzettelijk worden geopend. Hij is gemakkelijk met een hand te bedienen. Bij de hier afgebeelde Petzl ball-lock sluiting is de karabiner goed vergrendeld wanneer het groene balletje niet meer zichtbaar is.

Met handschoenen is het bedienen van de karabiner echter moeilijk. Daarnaast is dit type gevoelig voor vuil en is de visuele controle iets lastiger. Na sluiting is controle nodig of er bv textiel tussen de sluiting zit. Net als bij de triact-lock heeft u twee handen nodig om iets aan de karabiner te bevestigen. Enige oefening is vereist in het gebruik.

Ball Lock karabiner.
Fig.3 Een ball-lock sluiting.

Twist-Lock

Dit is een automatische sluiting en geschikt voor frequente manipulatie. De karabiner is gemakkelijk en snel te openen. Waar bij de triact-lock de huls omhoog geschoven wordt, volstaat hier een draai. Nadeel hiervan is dat de twist-lock gevoeliger is voor wrijving. In een beweging zou de sluiting gedraaid en geopend kunnen worden.

Na sluiting is controle nodig of er bv textiel tussen de sluiting zit. Net als bij de triact lock heeft u twee handen nodig om iets aan de karabiner te bevestigen. Enige oefening is vereist in het gebruik.

Twist-lock karabiner
Fig.4 Een twist-lock sluiting.

Wire-Lock

Deze automatische sluiting is specifiek bedoeld voor bevestiging aan het uiteinde van een leeflijn of positioneringslijn. De korte huls hoeft alleen naar beneden geschoven te worden om de karabiner te kunnen openen. Dat is handig wanneer u de lijn veel moet koppelen en losmaken, bv bij voortbewegen of positionering. Het gebruik is bijna even gemakkelijk als bij een karabiner zonder sluiting.

Als gevolg hiervan is de kans dat de sluiting ongewenst opent groter dan bij de andere sluitingen. De sluiting is zeer gevoelig voor wrijving. Het is dus van belang dit te voorkomen. Aan het uiteinde van de lijn is uiteraard minder kans op problemen dan bij bevestiging aan de klimgordel waar kleding, uitrusting of een andere lijn problemen kunnen veroorzaken.

Wire-lock karabiner
Fig.5 Een wire-lock sluiting.

Pin-Lock

Deze automatische sluiting is extra veilig, omdat u een pin in de sluiting moet steken om deze te kunnen openen. Dat is natuurlijk niet handig wanneer de karabiner regelmatig geopend en gesloten moet worden. Deze sluiting is dan ook niet aan te bevelen bij noodsituaties.

Na sluiting is controle nodig of er bv textiel tussen de sluiting zit. Eigenlijk is dit een twist-lock met een pin.

Pin Lock karabiner.
Fig.6 Een pin-lock sluiting.
Aluminium en stalen karabiners
 1. Petzl OK Screw-Lock karabiner
  Petzl OK screw-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 10,33
 2. Petzl OK Triact-Lock karabiner
  Petzl OK triact-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 13,83
 3. Petzl OK Ball-Lock karabiner
  Petzl OK ball-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 13,83
 4. Petzl Am'D Triact-Lock karabiner
  Petzl Am'D triact-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 17,67
 5. Petzl Am'D Ball-Lock karabiner
  Petzl Am'D ball-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 17,67
 6. Petzl Am'D Pin-Lock karabiner
  Petzl Am'D Pin-Lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 22,17
 7. Petzl William Triact-Lock karabiner
  Petzl William triact-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 19,50
 8. Petzl Vertigo Twist-Lock karabiner
  Petzl Vertigo Twist-Lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 15,50
 9. Petzl Oxan triact-lock karabiner internationaal
  Petzl Oxan triact-lock karabiner internationaal
  (Excl. BTW) v.a € 14,10
 10. Petzl Vulcan triact-lock karabiner internationaal
  Petzl Vulcan triact-lock karabiner internationaal
  (Excl. BTW) v.a € 26,00

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht. Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s: basis, gevorderden en redding.

 

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden. Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

 
Karabiners

Over karabiners

Bekijk op YouTube