Grote en speciale verbindingen

Haak voor verankering

Grote en speciale verbindingen

Naast de ovale, D- en peervormige karabiners zijn er ook speciale modellen. Bijvoorbeeld voor bevestiging aan een harnas. Ook zijn er snelschakels die na sluiting niet met de hand geopend kunnen worden. Verder zijn er verbindingen met een grote opening, zoals open en gesloten haken. Zoals b.v. de steigerhaak, die als verankering kan dienen voor een veiligheidslijn. Voor hijswerkzaamheden zijn er grote schakels met harpsluiting.

Het omgaan met verbindingen op hoogte en voor hijswerkzaamheden vereist kennis en vaardigheden die u bij Safetyfreaks kunt opdoen. Daarnaast adviseren wij u natuurlijk graag.

Speciale karabiners

 1. Half rond
  Een half ronde karabiner kan krachten aan uit meerdere richtingen: we spreken van een multidirectionele karabiner. De Petzl Omni kan worden gebruikt voor het sluiten van harnasgordels als de Petzl Newton, door de inbindingspunten met elkaar te verbinden. Ook kan met deze karabiner een valstopsysteem aan dit harnas worden verbonden.
 2. Ergonomische vorm met grote opening
  De Petzl Vertigo is geschikt voor het uiteinde van een PetzlProgress leeflijn. Vorm en opening vergemakkelijken het passeren van tussenliggende ankerpunten en de aansluiting van de karabijnhaak. Dit type heet het klettersteigermodel en wordt veel toegepast bij klimmen.
 3. Met rempal
  De Petzl Freino is geschikt voor gebruik bij afdaalapparaten als b.v. de I'D S. Met de rempal kan de wrijving op de lijn worden verhoogd om de afdaling beter te controleren.
Speciale karabiners.
Fig.1 Speciaal gevormde karabiners.

Snelschakels

Snelschakels zijn o.a. geschikt voor het bevestigen van uitrustingen aan de gordel. Ook worden ze b.v. toegepast bij rotsklimmen. In dat geval worden ze met een steeksleutel aangedraaid, waarna ze op de rots achterblijven aan de verankeringen en zo een bijna permanente verbinding vormen. Schakels zijn goedkoop. De meest gebruikelijk vormen zijn:

 1. Ovaal
  Geschikt voor het bevestigen van uitrusting en gereedschap aan de gordel.
 2. Half rond
  Hiermee kan een gordel of harnas via daarvoor bestemde verbindingspunten worden gesloten.
 3. Deltavorm
  Geschikt voor het bevestigen van positioneringsmateriaal aan de gordel.
Petzl Screw Lock karabiner.
Fig.2 Snelschakels

Grote connectoren

Bij verankering aan grote elementen zoals de buis van een steiger, zijn verbindingselementen met een grote opening nodig. Deze mogen niet slijten of beschadigd raken bij koppeling aan een metalen element. Haken die vergrendeld kunnen worden, vaak steigerhaken of musketonhaken genoemd, zijn hiervoor bedoeld. Er zijn verschillende typen haken, elk met hun eigen toepassingen. Enkele voorbeelden:

 1. Verankering
  De Petzl MGO Open is geschikt als verankering aan metalen structuren, zoals steigers en kabels. Het verbindingspunt onderaan kan worden geopend zodat de haak op diverse leeflijnen of absorbers kan worden toegepast.
 2. Verankering en verbinding
  De Camp Steel Hook is een kleine haak die kan worden gekoppeld aan een horizontale stalen leeflijn. Ook kan hiermee een leeflijn aan een antivalharnas worden gekoppeld. Daarnaast een haak met geïntegreerde swivel, waardoor de lijn niet gedraaid kan raken.
 3. Verankering en hijsen
  De Fallsafe Quicklock wordt vaak bevestigd aan een hijstouw. Dankzij de snelvergrendeling, waardoor de haak met een druk op de hendel geopend kan worden, kan zo snel worden gewerkt. De haak is ook geschikt voor bevestiging aan een leeflijn/absorber, zodat de lijn verankerd kan worden aan b.v. een hoogwerker of steigerrozet.
Grote connectoren
Fig.3 Grote connectoren

Shackles met harpsluiting

Shackles met harpsluiting zijn geschikt voor zware hijswerkzaamheden. Ze worden gesloten met een borstbout. Deze moet zodanig worden aangedraaid dat de kop van de bout het oog van de sluiting raakt. De bout moet lang genoeg zijn: de gehele lengte van de schroefdraad moet worden benut om de volledige draagkracht van de bout te gebruiken. Een verkeerde montage kan leiden tot het volgende:

 • een verbogen bout;
 • beschadiging schroefdraad in bout/oog;
 • de ogen van de sluiting liggen niet meer op een lijn.

Toepassingen waarbij de bout los kan draaien moeten worden vermeden. De bout van een shackle mag alleen worden vervangen door hetzelfde type bout van dezelfde fabrikant. Afmeting, kwaliteit en belastbaarheid dienen identiek te zijn.

Belasting
De veilige werklast staat op het product vermeld. Bij het bepalen van de belastbaarheid moet vooraf rekening worden gehouden met mogelijke schokken en extreme omstandigheden. De last moet goed in het midden van de shackle hangen. Overbelasting, doorbuigen en instabiliteit dienen te worden voorkomen.

Een schackle moet zo recht mogelijk hangen; bij een hoek van 45 graden is de draagkracht al met 30% verminderd, bij 45 graden bedraagt dit de helft.

Schackle en swivel.
Fig.4 Schackle en swivel.

Swivels

Een swivel kan worden toegepast bij koppelingen van lijnen aan apparaten, verankeringen en gordel. De swivel bevat kogellagers, zodat deze kan meedraaien wanneer de gebruiker of lading beweegt. Hierdoor raakt de lijn niet gedraaid en wordt wrijving en verstrikking van de touwen vermeden. Hierboven in fig.4 wordt naast de swivel een toepassing weergegeven (2).

Grote en speciale connectors
 1. Petzl MGO Open 60 klaphaak
  Petzl MGO Open 60 klaphaak
  (Excl. BTW) v.a € 51,50
 2. Petzl MGO 110 steigerhaak
  Petzl MGO Open 110 klaphaak
  (Excl. BTW) v.a € 82,00
 3. Petzl Eashook Open karabiner
  Petzl Eashook Open karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 34,50
 4. Fallsafe Quicklock Karabiner zwart
  Fall Safe Quicklock Karabiner zwart
  (Excl. BTW) v.a € 14,50
 5. Swivel haak (20mm) Camp
  Camp Swivel Haak (20mm)
  (Excl. BTW) v.a € 20,00
 6. Petzl Freino Z karabiner
  Petzl Freino Z karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 34,50
 7. Petzl Omni Triact-Lock karabiner 2
  Petzl Omni triact-lock karabiner
  (Excl. BTW) v.a € 24,33
 8. Petzl Ring Open
  Petzl Ring Open
  (Excl. BTW) v.a € 15,50
 9. Petzl Demi Rond snelschakel
  Petzl Demi Rond snelschakel
  (Excl. BTW) v.a € 14,17

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht. Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s: basis, gevorderden en redding.

 

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden. Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

 
Swivel

Over karabiners

Bekijk op YouTube