VCA basis cursus

Geboortedatum
  

1 daagse VCA cursus basis veiligheid. Veiligheid is een belangrijke zaak op de werkvloer. Om er veilig mee om te kunnen gaan, biedt Safetyfreaks diversen soorten trainingen aan.

 • 1 jaar geldigheid
 • Eendaagse cursus
 • Diverse locaties in Nederland
SKU
SF-Cursus-VCA-basis
Excl. BTW € 205,00
Reserveer
Toevoegen om te vergelijken
Specificaties
Merk Safety Freaks
Geldigheid 1 jaar
Code95 Ja

Het belang van VCA cursus basis veiligheid en de Arbowet

De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is een certificeerbare controlelijst voor bedrijven en ondernemers waarmee zij aan kunnen tonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Tevens bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.

VCA biedt vaak een concrete en praktische invulling van wettelijke regelingen of vult deze aan. Zo voldoet een VCA gecertificeerde aannemer bijvoorbeeld aantoonbaar aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. VCA basis veiligheid is niet bij wet verplicht. Het kan wel door opdrachtgevers worden geëist dat opdrachtnemers VCA-gecertificeerd zijn.

Internationaal: In veel landen wordt een vergelijkbaar systeem als de VCA gehanteerd of ontwikkeld. Alleen België heeft een volledig equivalent systeem met bijbehorende structuur. België, Duitsland en Nederland erkennen elkaars systemen al. Ook Oostenrijk en Zwitserland hebben een systeem dat (in iets mindere mate) vergelijkbaar is met de VCA. De SSVV en CCVD-VCA willen een actieve rol spelen in het realiseren van een Europees VCA-certifcatiesysteem.

 

Waarom een VCA cursus basisveiligheid van Safetyfreaks?

 

De opleiding basisveiligheid VCA duurt 1 dag. Hierna vind direct het examen plaats. Safetyfreaks neemt de verantwoordelijkheid voor het tijdig aanmelden voor het examen. Het schriftelijk examen kan regelmatig ook op verschillende locaties worden georganiseerd. In enkele gevallen kunnen wij zelfs een aansluitend examen organiseren. Via de mondelinge opleiding en het proefexamen zijn de deelnemers optimaal voorbereid op het deelnemen aan het examen "Basisveiligheid VCA".

 

Doelgroep

Deze opleiding is bestemd voor personeel/medewerkers van een organisatie die het VCA-certificaat verplicht stelt. Steeds meer bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico vragen om een VCA Certificaat(Veiligheid Checklist Aannemers). In Nederland zijn al meer dan 5000 bedrijven VCA-gecertificeerd. Het nut van dit certificaat is in de industrie alom erkend. Door het VCA certificaat worden de mogelijke risico's binnen de onderneming geïnventariseerd. Het personeel wordt meestal ook meteen getraind om veilig te werken. Hiervoor bestaat de persoonscertificering Veiligheid. In toenemende mate wordt ook het personeel van toeleveranciers en aannemers verplicht deze certificaten te behalen.

 

Doel van de VCA cursus

Na het volgen van de basis VCA cursus weet de cursist hoe hij/zij veilig de werkzaamheden kan uitvoeren en risico's tot een minimum kan beperken. De deelnemers gaan op deze manier goed voorbereid het examen tegemoet.

Details van de cursus:

Datum: Elke 2e maandag en dinsdag van de maand
Aantal deelnemers: Max. 20 personen
Locatie: Diverse locaties in NL of Amersfoort
Duur opleiding: Les 1 dag 08:00 - 15:30
  Examen 16:00 - 17:00
Diploma: "Basisveiligheid VCA" Incl. VCA pasInhoud van de cursus

 • Arbowet
 • Risico's en preventie
 • Veilig werken met gereedschappen
 • Gevaarlijke stoffen
 • Brand- en explosiegevaar
 • Werkvergunningen in besloten ruimten
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Veilig hijsen en tillen
 • Voorkomen van struikelen, uitglijden en verstappen
 • Veilig werken op hoogte
*Cursusvoorwaarden
(0) review.
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:VCA basis cursus
Uw waardering
Alternatieven