De geschiedenis van de Rigger

geplaatst op 18/05/2015

Je zou het misschien niet zeggen maar een rigger is iemand met een beroep waar een enorme geschiedenis aan hangt. Riggers waren de matrozen die het schip in orde maakte. Denk daarbij aan de zeilen, de touwen masten en de dwarsverbindingen. Een beroep met een beroemde geschiedenis dus; want zowel koopmannen als piraten maakten graag gebruik van de diensten. Dus Rigging verwijst naar de tijd van de zeilschepen.

Tegenwoordig zijn er een aantal dingen veranderd want nu is een rigger iemand die werkt met touwen, gieken, liften, takels en katrollen. Meestal doen ze dit voor een podiabouw, een film, een theatervoorstelling, of voor concerten. Een rigger heeft verschillende capaciteiten, afhankelijk van in welke branche de rigger werkzaam is. Vele sectoren maken nu gebruik van het vakmanschap van deze personen. Tegenwoordig hebben entertainment, industrie en productie, en de militaire sector vacatures die bestemd zijn voor Riggers.

De oorsprong van alle betekenissen van het woord rigger liggen bij het zeilen. De riggers op een boot waren verantwoordelijk voor de zeilen.

Deze mensen werden vernoemd naar het tuigage dat werd gebruikt om de zeilen omhoog houden en te beheersen. Door dit werk te doen kregen zeilers ook handige vaardigheden die uiteindelijk ook handig bleken te zijn op het land. Wanneer de zeelieden dan niet aan het varen waren, konden zij deze kennis en vaardigheden ook op het land gebruiken.

Wat is rigging precies?

Rigging wordt geformuleerd als: "het plaatsen van eventueel hangende hijs- of hefinstallaties voor de entertainment industrie". In zijn oorspronkelijke betekenis omvat het woord "rigging" veel meer. Maar dit wordt bijna niet meer gedaan of gebruik daarom beperken meeste mensen zich tot deze betekenis.

In de industrie verricht een rigger andere taken zoals: zware lasten verhuizen of verplaatsen met behulp van heis- of heftechnieken. De rigge. De werkmogelijkheden zijn erg breed. Bij een ziekenhuis is één van de mogelijkheden. Denk hierbij aan het plaatsen van medische apparatuur. Het werk eis veel van je zoals fysieke fitheid, een hoge mate van motorieke vaardigheid, inzicht en het vermogen om goed samen te kunnen werken.

Defensie
In het leger hebben riggers een belangrijke functie. Ze zijn verantwoordelijk voor het klaarmaken van parachutes en de keuringsmethoden van de sets. Voor deze functie is een goede opleiding nodig en een goed oog voor detail want er mag natuurlijk niets misgaan.Voordat het materiaal gebruikt mag worden wordt het uiterst goed controleed. Ook worden riggers in vele andere onderdelen van defensie ingezet zoals; het verplaatsen van materiaal en het installeren van militaire instalaties.

Entertainmentindustrie
De entertainmentindustrie heeft natuurlijk ook plek voor riggers. Zei zijn verantwoordelijk voor het hijsen en hangen van onder andere geluids-, video- en lichtapparatuur. Dit doen zij voor en tijdens het evenement. De riggers kunnen deel zijn van het team en meereizen

 

Vind jij dat je een vervelende baas hebt en erg niet rechtvaardig behandeld wordt? Hier zijn een paar straffen waar de Riggers vroeger mee te maken konden krijgen:

> Men had een bijzondere zweep van koeienleer, deze zweep had 9 strengen met in elke streng een knoop in. Het was niet toegestaan deze strengen te verzwaren met stenen of scherpe voorwerpen. Wanneer er een nieuw slachtoffer was werd deze zweep geolied en schoongemaakt. In die tijd wist men toen nog niet van het bestaan van bacterieën. Vaak gooide men nog zeewater over de wonden heen die door de zweepslagen waren ontstaan. Zo werd de straf nog erger gemaakt.

> Kielhalen was ook een van de straffen die op zee gegeven werd.Bij deze straf werd het bemanningslid aan een touw gevestigd en overboord gegooid. Zo werd men onder de kiel van het schrip gesleurd. Soms werd het meerdere malen herhaald want wanneer je een officier had bedreigd of beledigd onderging je dit 3x.

> Een alternatief van kielhalen was het slachtoffer van voor naar achter te slepen. Dit was van een langere duur, het duurde vaak meer dan 3 minuten. Omdat dit zo lang duurt werd deze straf meer gegeven als doodstraf want de kans was zeer klein dat je dit overleefde.
De touwen waarmee men was vastgebonden namen vaak scherpe voorwerpen mee, deze zorgde ervoor dat ze de kleding en de huid van het slachtoffer werden opgehaald.

> De plank is een vorm van executie. De gestrafte bemanning wordt gedwongen om een plank af te lopen die een stuk uitsteekt over de zee. Men dacht dat dit veel voorkwam bij piraten maar dat is onjuist. Het is echter een mythe. De piraten gooiden de slachtoffers met z'n allen overboord.
Men neemt aan dat dit soort straffen vaker voorkwamen bij piraten. Meestal waren dit ook geen officiële straffen maar uitgekozen door de kapitein van het schip.


Kijk voor meer informatie op onze site!