De ene kleur is de andere niet

De foto links trekt waarschijnlijk meteen je aandacht. Dat hebben anderen blijkbaar ook, want deze foto schijnt flink gedeeld en geliket te zijn. Slimme marketing van het bouwbedrijf! Het succes kan hem niet in de gezichten van de heren zitten. Die lijken niet bijzonder. Hun helmen zijn dat echter wel. Het zijn gewone bouwhelmen. Maar roze, dat zie je nooit.

De werklui op de foto hebben een goede reden om roze te dragen. Ze zijn namelijk aan het werk in Apeldoorn, waar op 6 mei de ronde van Italië begint. En daarin draait het om de roze trui.

 

 

 

Rang en functie
Waarom ik hier over roze helmen blog? Ik was eigenlijk op zoek naar de betekenis van kleuren bij bouwhelmen. Want die is er en heeft meestal te maken met de rang van de drager. Tenminste, op de grotere bouwplaatsen, waar men behoefte heeft aan duidelijkheid. Het is niet zoals in het leger, waar je een kolonel en Jan soldaat direct kunt onderscheiden. Dit gaat wat subtieler. Ook kunnen kleurcodes bij bedrijven verschillen.

De witte helm wordt vaak gedragen door iemand van het bouwmanagement of door een andere leidinggevende. Deze zijn dan over het algemeen tijdelijk aanwezig. Wit wordt dan ook wel toegepast voor bezoekers, evenals grijs. De voorman die steeds op de werkplek aanwezig is kan een rode helm dragen, evenals veiligheidsinspecteurs. Blauwe helmen zijn vaak voor de technici en elektriciens. Gele helmen voor grondwerkers/arbeiders. Lassers en werkers met hete materialen dragen vaak een bruine helm. Over de groene helm lijkt niet echt duidelijkheid te bestaan. Hij wordt genoemd in relatie tot veiligheidsinspecteurs (maar dat kan uit de mijnbouw komen, waar de kleurcodering heel anders is) en in relatie tot nieuwelingen. Laatstgenoemden schijnen ook kans te maken op de roze helm …

Zonlicht
Veiligheidshelmen zullen doorgaans in de zon niet verbleken, maar er zijn wel voor de helm bedoelde gekleurde stickers, die geleidelijk verbleken onder invloed van zonlicht. (Plak trouwens nooit gewone stickers op je helm. Deze bevatten vaak weekmakers). Er zijn ook helmen met een UV-indicator die hetzelfde doet als de UV-sticker. Wat het nut hiervan is? Onder invloed van UV-licht wordt de helm zachter. Met een indicator weet je dus wanneer je helm aan vervanging toe is. Als je de levensduur niet wilt bekorten, bewaar je hem dus niet in de auto en zeker niet op de hoedenplank.

Moet je wel werken in de zon? Overweeg dan een helm met ventilatie. Niet geschikt voor alle typen bouwplaatsen, maar bijvoorbeeld prima bij werken op hoogte. Komen er chemicaliën of elektriciteit aan te pas, dan dien je een gesloten helm te dragen.

Meer info over veiligheidhelmen
Er valt veel over helmen te vertellen: materialen, typen, normeringen etc. Daarom hebben we op Safety Freaks een hele info-sectie over veiligheidshelmen. En we vergelijken helmtypen met elkaar, zodat je de voors en tegens voor jouw werksituatie beter kunt inschatten. Je vindt er ook informatie over toebehoren, van lamp tot wintermuts.

Op zoek naar de roze helm
Ik heb eens op Google gezocht wie er nu roze een roze helm draagt. Ik vond natuurlijk plastic helmen, maar daarnaast soms ook echte. Altijd in relatie tot vrouwen. Ok, er is een stockfoto van een bouwvakker met roze helm, maar die tref je buiten de stock-shop nergens aan. Zie jij iemand aan het werk met een roze helm?

Maak dan een foto en stuur die op naar info@safetyfreaks.nl