Harnas aantrekken

Het aantrekken van een klimharnas.

Freek demonstreert het aantrekken van een harnas

Wat is de juiste manier om een antivalharnas aan te trekken? Al snel wordt het een wirwar van bandjes, riemen, lussen en ogen. Ook mag een harnas niet te los of te strak zitten.

Freek demonstreert hier het aantrekken van een valharnas, zodat op een veilige manier op hoogte gewerkt kan worden.

Heeft u nog geen harnas? Kijkt u dan eens op onze productpagina voor gordels & harnassen. Het is belangrijk dat u precies de goede maat kiest. Op onze kennispagina's vindt u deze informatie onder de verschillende merken.

Stap 1

Zorg dat alle riemen en banden van het harnas netjes zitten. Ze mogen niet in de knoop zitten of gedraaid zijn. Vervolgens zorgt u ervoor dat alle gespen geopend zijn. Ook dienen alle riemen en lussen op maximale grootte te staan.

Pak het harnas vast bij het dorsale inbindpunt (rug) en leg het harnas ondersteboven voor u neer op de grond. Het borstgedeelte bevindt zich aan uw voeten, zodat de beenlussen het verst van u verwijderd zijn.

Harnas aantrekken stap 1 en 2.
Fig.1 Stap een en twee.

Stap 2

Stap met beide voeten in de beenlussen en trek het harnas omhoog naar de heupen, alsof u een overall aantrekt. Pak vervolgens het dorsale inbindpunt (rug) en breng dit naar boven richting schouders.

Er zijn harnassen waarbij de beenlussen niet gesloten zijn, zoals bijvoorbeeld de Petzl AVAO Bod Fast en de Rock Empire Skill Fast Lock. In dat geval plaatst u eerst het bovenste gedeelte over de schouders. Daarna worden de heupbanden gesloten.

Stap 3

Haal het dorsale inbindpunt (rug) over uw hoofd heen zodat de schouderriemen netjes over de schouders vallen. Haal het inbindpunt naar de navel toe en verbind het ventrale inbindpunt (navel) met het sternale inbindpunt (borst) door middel van de Delta karabiner. Deze wordt door het oog van de stijgklem, de Petzl Croll gehaald (ingebouwd bij de Petzl AVAO Bod Croll Fast of door een lus.

Harnas aantrekken stap 3 en 4.
Fig.2 Stap drie en vier.

Stap 4

Draai de karabiner of snelschakel dicht met de hand en sluit de verankering. Bij de Petzl AVAO Bod Croll Fast wordt ook de zwarte plastic verzegeling dichtgedraaid.

Stap 5

Pak de beenlussen en klik ze dicht. Zorg dat alle riemen en lussen zijn aangetrokken en stel alle sluitingen goed af. De beenlussen mogen nooit te strak of te los worden afgesteld. De vlakke hand moet tussen band en heup kunnen. Met de vuist mag dit niet mogelijk zijn. Trek vervolgens de banden van de heupgordel aan, ook weer niet te los en niet te strak. Tenslotte worden de schouderbanden zo afgesteld, dat het sternale inbindpunt (borst) zich op borsthoogte bevindt.

Harnas aantrekken stap 5 en 6.
Fig.3 Stap vijf en zes.

Stap 6

Zet als finishing touch de valhelm op en vergeet natuurlijk niet om de gesp van de helm te sluiten en aan te trekken. Controleer nog een keer of alles goed zit.

Stap 7

Het harnas is nu veilig en gereed om mee te werken op hoogte.

Harnas aantrekken stap 7 en 8.
Fig.3 Stap zeven en acht.

Stap 8

Het bevestigen van positioneringslijnen, leeflijnen en valbeveiliging.

De positioneringslijn en zaken zoals karabiners en gereedschap worden bevestigd aan het ventrale inbindpunt (navelhoogte) en de twee laterale inbindpunten (heupen). Deze mogen niet aan de bovenste inbindpunten worden bevestigd.

Stap 9

De leeflijn en valstopbeveiliging mogen aan twee inbindpunten bevestigd worden: sternaal (borst)en dorsaal (rug). Bij de Petzl AVAO Bod Croll Fast zijn deze te herkennen aan het 'A' label.

Harnas aantrekken stap 9.
Fig.4 Stap negen.
Klimharnassen
 1. Petzl Avao Bod klimgordel
  Petzl Avao Bod klimgordel
  (Excl. BTW) v.a € 255,00
 2. Peztl Avao Bod Fast klimgordel
  Petzl Avao Bod Fast klimgordel
  (Excl. BTW) v.a € 270,00
 3. Petzl Volt klimgordel
  Petzl Volt klimgordel
  (Excl. BTW) v.a € 260,00
 4. Petzl Astro Bod Fast klimgordel
  Petzl Astro Bod Fast klimgordel
  (Excl. BTW) v.a € 340,00
 5. M-safe Premium klimgordel
  M-Safe Premium klimgordel
  (Excl. BTW) v.a € 154,95

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht. Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s: basis, gevorderden en redding.

 

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden. Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

 

Demo Camp Safety

Bekijk op YouTube