Typen gehoorbescherming

Oorkappen

Gehoorbescherming

Bij een geluidsbelasting vanaf 80 dB(A) is gehoorbescherming nodig. Hoe langer men aan lawaai wordt blootgesteld, hoe groter de kans op gehoorbeschadiging. Deze is permanent.

Er zijn verschillende typen gehoorbescherming. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen bescherming in het oor, zoals oordoppen en bescherming op het oor, zoals oorkappen. Bescherming in het oor kan op maat worden gemaakt of als wegwerpartikel worden aangeschaft. Oordoppen kunnen verschillende filters bevatten die geschikt zijn voor het dempen van een bepaald soort geluid. Oorkappen kunnen bedoeld zijn voor veel of weinig lawaai en voor een bepaald frequentiebereik, zoals midden- en hoge tonen.

Typen gehoorbescherming

De beste manier om uw oren te beschermen is maatwerk. Bij incidentele blootstelling aan lawaai kunnen andere typen gehoorbescherming ook goed voldoen. Dit is afhankelijk van de situatie. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. We onderscheiden de volgende typen gehoorbescherming:
  • Oordoppen op maat
  • Vormbare oordoppen
  • Voorgevormde oordoppen
  • Gehoorbeugels
  • Oorkappen
Oordoppen op maat

Oordoppen op maat
Oordoppen op maat is de meest effectieve bescherming. Niet alleen door de pasvorm, maar ook door de filters. Voor verschillende situaties worden andere filters toegepast. Alles over deze belangrijke vorm van gehoorbescherming vindt u op de pagina: 'Oordoppen op maat'.

Voorgevormde oordoppen

Universele voorgevormde oordoppen
Deze gehoorbescherming heeft vaak de vorm van een paddenstoel. Het flexibele materiaal past zich aan de vorm van het oor aan. Net als bij oordoppen op maat zijn oordoppen verkrijgbaar in versies met verschillende filters. Zo zijn er versies voor muziek, motorsport, werk etc. Het draagcomfort is minder dan bij oordoppen op maat. Indien de oordoppen goed afsluiten is de filterkwaliteit goed.

Gebruik
Plaats de oordop in de gehoorgang, terwijl u met de vrije hand de oorschelp naar achteren en naar boven trekt.

Vormbare oordoppen

Vormbare oordoppen
Oorproppen zijn bedoeld voor incidenteel gebruik en gemaakt van kunststofschuim. Het geluid wordt niet gefilterd, alleen gedempt door afsluiting van de gehoorgang. Met name de hogere tonen worden gedempt. Oorproppen zijn niet bedoeld voor herhaald gebruik i.v.m. hygiëne.

Gebruik
Rol de oorprop tussen de vingers tot deze de vorm van een cilinder heeft. Trek met de vrije hand de oorschelp naar boven en naar achteren.

Het is belangrijk dat de gehoorgang goed wordt geopend. Wanneer dit niet gebeurt is de afsluiting niet optimaal en geeft de prop een vals gevoel van veiligheid. Eenmaal in de gehoorgang zal de oorprop uitzetten en zo de gehoorgang afsluiten. Wanneer men in de spiegel kijkt, mag de oorprop niet zichtbaar zijn. Een ander controlemiddel is de handen over de oren leggen. Wanneer u dan een stuk minder geluid hoort, sluiten de oorproppen niet goed af.

Oorkappen

Oorkappen
Oorkappen zijn geschikt voor situaties waarbij geen permanente gehoorbescherming nodig is, maar wanneer de grens van 80 dB(A) af en toe wordt overschreden. Daarmee zijn ze ook ideaal voor bezoekers. Wanneer oorkappen correct worden gebruikt bieden ze een behoorlijke bescherming, tot 25 dB(A). Dit is per merk verschillend. Hierbij speelt ook het soort geluid een rol. Daarom zijn er oorkappen die speciaal bedoeld zijn voor bepaalde frequentiegebieden. Zo is bijvoorbeeld de Kask SC1 geschikt voor industrieel gebruik in omgevingen met een laag geluidsniveau en voor midden- en hoge frequenties. De Kask SC3 is bedoeld voor zeer lawaaiige omgevingen met laag frequent geluid, bv bij gebruik van een pneumatische boor. Helmen kunnen geschikt zijn voor het plaatsen van oorkappen, al of niet met behulp van een adapter.

Gebruik
De oorkappen dienen het oor volledig af te sluiten. Het is heel belangrijk dat de ringen die de oren afsluiten intact zijn. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van een geluidslek en moet men de oorkappen niet gebruiken. Ook brillenpootjes en persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen een geluidslek veroorzaken. Een ander nadeel van oorkappen is dat ze warmte vasthouden. Oorkappen kunnen soms ook resoneren. Bij de 3M Peltor Optime III wordt dit voorkomen met een dubbele wand. Lawaai wordt gedempt terwijl spraak verstaanbaar blijft.

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht. Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s: basis, gevorderden en redding.

 

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden. Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

 

Over gehoorbescherming

Bekijk op YouTube