Typen Gehoorbescherming

Gebruik gehoorbescherming bij herrie

Bij een geluidsbelasting vanaf 80 dB(A) is gehoorbescherming nodig. Hoe langer men aan lawaai wordt blootgesteld, hoe groter de kans op gehoorbeschadiging. Deze is permanent.

Er zijn verschillende typen gehoorbescherming. Er is bescherming in het oor zoals oordoppen, en bescherming op het oor zoals oorkappen. Ooordoppen in het oor kunnen op maat worden gemaakt of als wegwerpartikel worden aangeschaft. De oordoppen kunnen verschillende filters bevatten die geschikt zijn voor het dempen van een bepaald soort geluid. Oorkappen kunnen bedoeld zijn voor veel of weinig lawaai en voor een bepaald frequentiebereik, zoals midden- en hoge tonen.


Typen gehoorbescherming

  • Oordoppen op maat
  • Voorgevornde oordoppen
  • Vormbare oordoppen
  • Oorkappen
Typen gehoorbescherming

Oordoppen op maat

Oordoppen op maat beschermen uw oren het beste. Niet alleen door de pasvorm, maar ook door de filters. Voor verschillende situaties worden andere filters toegepast. Ooordoppen op maat zitten lekker comfortabel. Lees hier meer over deze belangrijke vorm van gehoorbescherming.


Voorgevormde oordoppen

Deze gehoorbescherming heeft vaak de vorm van een paddenstoel. Het flexibele materiaal sluit de gehoorgang af. Net als bij oordoppen op maat zijn oordoppen verkrijgbaar in versies met verschillende filters. Zo zijn er versies voor muziek, motorsport, werk etc. Het draagcomfort is minder dan bij oordoppen op maat. Indien de oordoppen goed afsluiten is de filterkwaliteit goed.

Gebruik
Plaats de oordop in de gehoorgang, terwijl u met de vrije hand de oorschelp naar achteren en naar boven trekt.


Vormbare oordoppen

Oorproppen zijn gemaakt van kunststofschuim en bedoeld voor incidenteel gebruik. Het geluid wordt niet gefilterd, maar gedempt door afsluiting van de gehoorgang. Niet alleen schadelijke geluiden, maar ook spraak en belangrijke signalen worden gedempt. Met name de hogere tonen zijn minder hoorbaar. Oorproppen zijn niet bedoeld voor herhaald gebruik i.v.m. hygiëne.

Gebruik
Rol de oorprop tussen de vingers tot deze de vorm van een cilinder heeft. Trek met de vrije hand de oorschelp naar boven en naar achteren.

Open de gehoorgang goed. Wanneer dit niet gebeurt is de afsluiting niet optimaal en geeft de prop een vals gevoel van veiligheid. Eenmaal in de gehoorgang zal de oorprop uitzetten en zo de gehoorgang afsluiten. Wanneer u in de spiegel kijkt, mag de oorprop niet zichtbaar zijn. Een ander controlemiddel is de handen over de oren leggen. Wanneer u dan een stuk minder geluid hoort, sluiten de oorproppen niet goed af.


Oorkappen

Oorkappen zijn geschikt voor situaties waarbij geen permanente gehoorbescherming nodig is, maar wanneer de grens van 80 dB(A) af en toe wordt overschreden. Daarmee zijn ze ook ideaal voor bezoekers.

Wanneer oorkappen correct worden gebruikt bieden ze een behoorlijke bescherming, tot 25 dB(A). Dit is per merk verschillend. Hierbij speelt ook het soort geluid een rol. Daarom zijn er oorkappen die speciaal bedoeld zijn voor bepaalde frequentiegebieden. Helmen kunnen geschikt zijn voor het plaatsen van oorkappen, al of niet met behulp van een adapter.

Gebruik
De oorkappen dienen het oor volledig af te sluiten. Het is heel belangrijk dat de ringen die de oren afsluiten intact zijn. Wanneer dit niet het geval is, is er een geluidslek en moet u de oorkappen niet gebruiken.


man met gehoorbescherming

Safety Freaks - wel zo safe!

PBM, uitrusting en materiaal

Kennis en vaardigheden

Verzekeringen voor zelfstandigen