Verankering: van levensbelang

Een goede, stevige verankering is letterlijk van levensbelang bij het werken op hoogte. Om die reden moet het gebruik van ankers en veiligheidshaken te voldoen aan wettelijke eisen en richtlijnen zoals vastgelegd in de beoordelingsrichtlijn Verankeringsvoorzieningen. Werksituaties zijn erg verschillend. Daarom zijn er verschillende typen verankering nodig.

Safetyfreaks heeft diverse soorten verankeringen die van toepassing zijn in uiteenlopende werksituaties en beroepen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat u de juiste keuze maakt. Safetyfreaks adviseert u graag; veiligheid staat hierbij centraal.


Typen verankeringen

 • Vaste verankering

  Deze verankeringen kunnen aan een muur, staal, plafond e.d. worden bevestigd. Zolang het om een solide object gaat, heb je zo een stevig en betrouwbaar verankeringspunt.

 • Mobiele verankering

  Deze zijn te bevestigen aan of om stalen, betonnen of andere objecten.

 • Verbindingsverankering

  Geschikt om verankeringen te vermenigvuldigen en voor het positioneren van personen en materialen.

soorten verankering

Vaste, mobiele en verbindingsverankering


Tips

Hoe goed uw beveiliging ook is, deze is nutteloos wanneer het verankeringspunt niet sterk genoeg is.

 • Het klinkt misschien voor de hand liggend: zorg dat het verankeringspunt zich boven u bevindt. En zeker niet beneden de klimgordel. Op deze manier valt u minder ver voordat de schokabsorber zijn werk kan doen. Zo maakt u de valfactor lager;
 • Bij het verankeringspunt mogen zich geen scherpe randen of hoeken bevinden. Door voortduren schuren kunnen de lijnen slijten of scheuren;
 • Het verankeringspunt moet tenminste een valbelasting van 1000 kg aankunnen;
 • Er dienen minimaal twee onafhankelijke ankerpunten te worden gebruikt. Wanneer u met een Y-leeflijn op een constructie klimt of voortbeweegt, mag u met een hand een haak losmaken en deze aan het volgende ankerpunt bevestigen. Terwijl de haak los is, dient u goede steun te hebben met beide voeten en met de andere hand de constructie vast te houden.

Verankering in verschillende situaties

Verankeren heeft meerdere doelen:

 1. Niet kunnen vallen.
  Wanneer bv. wordt gekozen voor een vaste verankering met een veiligheidslijn die korter is dan het oppervlak waar gewerkt wordt, is er geen kans op vallen;
 2. Geen letsel oplopen bij een val. Wanneer de gebruiker valt, kunnen bepaalde verankeringen meehelpen aan het absorberen van de schok, zoals een leeflijn die met stijgerhaken aan een buis is bevestigd en schokabsorbtie bevat. Een horizontale tijdelijke leeflijn kan ook een veer bevatten die een schokdempend effect heeft. Een aparte valbeveiliging blijft overigens wel noodzakelijk;
 3. Goed kunnen werken.
  Wanneer men bijvoorbeeld een dak moet bestrijken, dan kan een horizontale tijdelijke leeflijn een geschikte verankering zijn. Wanneer een gebruiker aan een horizontale balk wordt verankerd, kan voor een apparaat worden gekozen dat d.m.v. rollers met de gebruiker meebeweegt.
Verankeringen in verschillende situaties.

Voorbeelden van verankering in verschillende situaties.


rope access

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht.

Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s:

 • Basis
 • Gevorderden
 • Redding

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden.

Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

Safety Freaks - wel zo safe!

PBM, uitrusting en materiaal

Kennis en vaardigheden

Verzekeringen voor zelfstandigen