Touwen - Bescherming en onderhoud

lang klimtouw

Houd touwen in conditie

Het is van groot belang dat touwen in een optimale conditie blijven. Om dat te bereiken moeten ze op de juiste manier bewaard en onderhouden worden. Tijdens het gebruik is contact met scherpe randen e.d. niet altijd te vermijden. In dergelijke gevallen kunnen touwbeschermers worden aangebracht. Touwen dienen regelmatig gekeurd te worden. De datum kunt u bepalen aan de hand van het label. Daarom moeten ook op maat gesneden touwen correct worden gelabeld.

Goed gebruik en onderhoud komt niet alleen uw touwen ten goede. Beschadigd en vies touw kan van invloed zijn op de slijtage van apparaten zoals b.v. afdalers.

Touw op maat

U kunt bij Safetyfreaks touw op maat bestellen. Wij beschikken over snijapparatuur om de uiteinden te beschermen tegen rafelen. Op maat gemaakte touwen krijgen van ons een uniek serienummer. In dit nummer staan productiejaar en -maand vermeld, zodat u weet wanneer het touw gekeurd moet worden. Over touweinde en serienummer wordt een krimpkous aangebracht, zodat touw en nummer worden beschermd.

Voor het bepalen van de touwlengte kunt u het beste 2x de werkhoogte aanhouden.

Zelf touw snijden

Touw snijden met een touwsnijder.U kunt zelf touw snijden met een touwsnijder. Dit elektrische apparaat ontwikkelt een grote hitte waardoor de nieuwe uiteinden van het touw direct worden dichtgelast. Daardoor zal het niet gaan rafelen. Nieuwe uiteinden dienen te worden gelabeld. Vermeld daarop de verplichte labelinformatie. Deze kunt u overnemen van het reeds aanwezige label. Bescherm label en uiteinde met een krimpkous.

Labelinformatie

Wanneer u een touw aanschaft dat aan de Europese norm voldoet, staat de volgende informatie op het label vermeld:

 • Naam producent;
 • Type touw;
 • CE-markering met het certificeringsnummer;
 • Lengte;
 • Diameter;
 • Identificatienummer met jaar en maand van productie;
 • Productmodelnummer.

In het voorbeeld hieronder is het label voor een touwsectie ingevuld:

 1. Identificatienummer, waarbij hier de eerste drie cijfers maand en jaar van productie aanduiden;
 2. Individueel nummer voor het afgesneden stuk. In dit geval is hiervoor de lengte genomen. Men kan hiervoor ook opeenvolgende nummers kiezen;
 3. Diameter;
 4. Lengte.
Touwlabel
Fig.1 Touwlabel.

Touwbeschermers

Tijdens het gebruik van touwen kan schuren niet altijd worden vermeden. Men kan dan een touwbeschermer aanbrengen. Over het algemeen zal dat een beschermende hoes zijn. Maar er zijn ook beschermers voor speciale situaties. Hieronder ziet u twee touwbeschermers van Petzl: een beschermende hoes en aan elkaar gekoppelde rollers.

Touwbeschermers
Fig.2 Touwbeschermers.

Onderhoud

Touw moet schoongehouden worden om de schokimpact van een val te beperken en slijtage aan touw en apparaten te voorkomen. Na gebruik in een zoute omgeving zoals aan zee dient men het touw altijd te reinigen met vers water. Touw kan met een zachte borstel in lauw sop met een maximum temperatuur van 30 graden worden gewassen. Daarna goed spoelen met schoon water. Touw mag ook in de wasmachine worden gewassen op het programma 'delicaat synthetisch'. Het beste kan hiervoor een lakenzak worden gebruikt. Gebruik geen centrifuge en droogtrommel. Schoonmaakmiddelen zoals oplosmiddelen, vlekverwijderaars, ontvetters e.d. mogen nooit worden gebruikt. Deze zijn te sterk en bevatten vaak weekmakers die de kunststof beschadigen. Er is speciale touwreiniger verkrijgbaar.

Bewaren

Touw kan het beste worden bewaard op een droge koele plek in speciale materiaaltassen. Deze zijn waterdicht maar kunnen toch ademen, waardoor ook vochtig touw veilig bewaard kan worden. Het touw dient correct te worden opgerold, waarbij de uiteinden elkaar niet raken. het touw mag niet in de war raken. De Petzl Bucket 25l heeft aan de binnenkant een ring waaraan ook touwen opgehangen kunnen worden.

Bescherming en onderhoud touwen
 1. aangenaaid oog op petzl touwen
  Genaaid oog op Petzl touw
  (Excl. BTW) v.a € 15,00
 2. Petzl Grillon beschermhuls 800 mm zwart
  Petzl Grillon beschermhuls
  (Excl. BTW) v.a € 6,50
 3. Beal Rope Brush
  Edelweiss Rope Brush
  (Excl. BTW) v.a € 13,18
 4. Edelweiss rope cleaner touwreiniger 1 liter
  Edelweiss rope cleaner touwreiniger 1 liter
  (Excl. BTW) v.a € 12,50

Vaardigheden vereist

Voor het gebruik van klimtechnieken en werken op hoogte is een juiste kennis en beheersing van materialen en technieken wettelijk verplicht. Safetyfreaks zorgt voor uw veiligheid met gedegen cursussen op diverse niveau’s: basis, gevorderden en redding.

 

Keuring en onderhoud

Het is wettelijk verplicht om klimmateriaal jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerd bedrijf. Ook na een val dient materiaal weer gekeurd te worden. Safetyfreaks is hierin gespecialiseerd en zorgt ook voor de registratie.

 
Stukken touw in verschillende kleuren

Prepareren/snijden van touwen

Bekijk op YouTube