5 tips voor een veiligere werkplek

Het gaat steeds beter met de economie en de werkloosheid staat weer op een van de laagste punten van voor de crisis. Mensen hebben we meer geld te besteden en vooral bouwbedrijven merken dat. Maar met al dat extra werk kan ook de werkdruk toenemen en dit brengt soms gevaren met zich mee. Gelukkig zijn er bedrijven zoals Safety Freaks die ervoor zorgen dat de werkplek veilig blijft.

Hieronder vind je 5 tips voor een veiligere werkplek


#1 Ben bewust van de risico’s

Op iedere werkplek kunnen ongelukken gebeuren! Als je de gevaren kan inschatten kan je hier ook rekening mee houden. Vooral als jij verantwoordelijk bent voor je collages of medewerkers is het belangrijk de risico’s te kunnen inschatten. Als dat je lukt kun je ze gaan elimineren en zo een veiligere werkplek creëren. Schaam je ook niet om mensen te waarschuwen, veiligheid is voor iedereen belangrijk!

 

#2 Gevaren afzetten

Vooral waar gebouwd of zware machines worden gebruikt zijn er veel gevaarlijke plekken. Op bouwterreinen heb je belanghebbende die komen kijken naar hun toekomstig huis en die zien de gevaren niet. Gelukkig staat er bijna altijd een bouwhek omheen met een poort waar je makkelijk toezicht op kan houden. Maar ook voor de mensen die er werken moeten de gevaren duidelijk zijn. Denk aan gaten die worden gegraven en bouwwerken die gedemonteerd worden. Al deze gevaren moeten voor iedereen duidelijk zijn. Dus zorg dat je altijd een rolletje afzetlint in de buurt hebt!

#3 Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Je hebt zes groepen van PBM’s die allemaal even belangrijk zijn! De werkschoenen met een stalen neus, de bouw/valhelm, gehoorbescherming, werkhandschoenen, gezichtsbescherming en natuurlijk de adembescherming.
De meeste PBM’s zijn niet meer de saaie dingen die er vroeger waren. Je hebt tegenwoordig helmen waar je allemaal verschillende accessoires op kan zetten, roze werkschoenen voor de dames en veiligheidszonnebrillen.
Behalve dat je ze voor je eigen veiligheid moet dragen is het ook handig voor de portemonnee van de baas. Deze is altijd verantwoordelijk voor goede PBM’s voor zijn medewerkers.
Er is een PBM die mensen vaak vergeten, het reflecterende veiligheidshesje. Deze zorgt ervoor dat je duidelijk zichtbaar bent voor al je collega’s.
Draag dus altijd de juiste PBM's!

#4 gekeurd gereedschap

Je kan nog zo veel PBM’s dragen maar als deze niet gekeurd zijn dan heb je er nog niet zo veel aan. Bijvoorbeeld een helm moet ieder jaar gekeurd worden maar ook na een val. Zo is het voor bijna al het materiaal wat je gebruikt.
Waar mensen minder vaak aan denken zijn om de ladders en steigers te laten keuren. Deze hoeven misschien niet van de wet gekeurd te worden. Maar soms sta je even langs op een steiger als op je Meindles.

#5 Een veilige werkplek doe je samen

Een veilige werkplek is dus heel belangrijk! Niet alleen voor de mensen die er werken maar ook voor voorbijgangers. Gevaren die jij wel ziet, ziet een ander misschien over het hoofd. Bespreek dus regelmatig de risico’s met het team en zorg samen voor een veilige werkomgeving.