Mobiel ankerpunt en meelopende valbeveiligingssystemen zijn beide belangrijke componenten van valbeveiliging bij het werken op hoogte. Ze bieden bescherming en zekerheid voor werknemers die zich op verhoogde werkplekken bevinden.Het zijn beide ankerpunten, maar hebben toch verschillende doeleinden. De SafetyBull gebruik je bovenop  het platte dak en de Runbeam gebruik je onder het dak aan een H bind bijvoorbeeld.  In deze blog zullen we het verschil bespreken tussen twee populaire producten op dit gebied: het ABS SafetyBull mobiel ankerpunt en de ABS RunBeam meelopende valbeveiliging

ABS SafetyBull mobiel ankerpunt

Het ABS SafetyBull mobiel ankerpunt is een veelzijdig en gebruiksvriendelijk systeem dat specifiek is ontworpen voor gebruik op platte daken met een vlakke ondergrond. Het kan worden gebruikt op diverse ondergronden, waaronder beton, hout, staal, bitumen, folie, trapeziumplaat, kanaalplaat en ribbenvloer. Dit mobiele ankerpunt biedt flexibiliteit en eenvoudige verplaatsbaarheid, waardoor het ideaal is voor situaties waarin tijdelijke valbeveiliging nodig is.

 

Mobiel Ankerpunt ABS Safety BullMobiel Ankerpunt ABS Safety Bull

Belangrijkste kenmerken

Een van de opvallende kenmerken van de ABS SafetyBull is de mogelijkheid om het te gebruiken als een trolley. Hierdoor biedt het niet alleen een meerollend ankerpunt, maar ook extra ruimte voor gereedschap en andere materialen die nodig zijn tijdens het werk op hoogte. Het mobiele karakter van de ABS SafetyBull maakt het mogelijk om het ankerpunt snel en gemakkelijk te verplaatsen naar verschillende locaties op het dak, waardoor het geschikt is voor situaties waarin flexibiliteit vereist is.

Wanneer een val plaatsvindt, wordt een staalanker vanuit de onderkant van het dak in het oppervlak geboord om de transportwagen van het ankerpunt stabiel te houden. Dit zorgt voor een stevige basis en biedt de gevallen persoon houvast en ondersteuning. Met een capaciteit voor maximaal twee personen is de ABS SafetyBull geschikt voor kleine teams die gezamenlijk op hoogte werken. Houd er alleen wel rekening mee dat het staalanker door de ondergrond heen gaat met een enorme kracht. Hierdoor zal er een en ander hersteld moeten worden, maar er is niemand naar beneden gevallen met alle gevolgen van dien. Wat is er meer waardevol? een mensenleven of materiële schade?

Voordelen van het ABS SafetyBull mobiel ankerpunt

Een belangrijk voordeel van het ABS SafetyBull mobiel ankerpunt is de eenvoud en snelheid waarmee het kan worden geïnstalleerd. Het kan direct aan het dakoppervlak worden bevestigd, zonder dat er extra constructie of aanpassingen nodig zijn. Dit maakt het een efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor tijdelijke valbeveiliging.
De SafetyBull dient alleen nog op het dak gehesen te worden. Vervolgens jezelf aanlijnen met een valbeveiligingslijn en gordel en je bent ready to go!

Daarnaast is het ABS SafetyBull mobiel ankerpunt geschikt voor gebruik door meerdere personen tegelijk (maximaal 2 personen per SafetyBull ankerpunt). Dit verhoogt de productiviteit en efficiëntie op de werkplek, omdat meerdere werknemers gelijktijdig kunnen werken zonder dat ze elkaar hinderen. Het biedt een veilige en betrouwbare valbeveiligingsoplossing voor teams die op hoogte werken.

ABS RunBeam tijdelijk ankerpunt valbeveiliging

De ABS RunBeam meelopende valbeveiliging is ontworpen als een tijdelijke ankerpunt valbeveiliging die boven het hoofd gebruikt dient te worden om de valfactor zo veel mogelijk richting de valfactor 0 te krijgen. Het kan eenvoudig worden geïnstalleerd op elke goed gemonteerde en stabiele ligger, zonder ingewikkelde montage procedures. Dit systeem biedt een hoog niveau van bewegingsvrijheid en flexibiliteit voor werknemers op hoogte.

RunBeam meelopende valbeveiligingRunBeam meelopende valbeveiliging

Belangrijkste kenmerken

Met de ABS RunBeam kunnen werknemers vrij bewegen zonder belemmeringen van een vallijn waarover ze kunnen struikelen of een schokdemper die constant moet worden verplaatst. Het systeem is uitgerust met vier lichtlopende rollen die soepel over de stalen ligger bewegen, dankzij hoogwaardige kogellagers. Hierdoor kunnen werknemers zich volledig concentreren op hun taak zonder afgeleid te worden door valbeveiligingsapparatuur.

Een ander belangrijk kenmerk van de ABS RunBeam zijn de haken die naast elk wiel zijn gemonteerd. Deze haken voorkomen dat de meelopende valbeveiliging uit zijn voegen raakt als de wielen onverhoopt zouden afvallen. Dit biedt extra zekerheid en voorkomt dat het systeem naar beneden valt in geval van een onverwachte storing. Het verankeringsoog van de ABS RunBeam biedt een stevige verbinding voor de gebruiker, waardoor veiligheid en betrouwbaarheid worden gegarandeerd.

Voordelen van de ABS RunBeam tijdelijk ankerpunt valbeveiliging

Een belangrijk voordeel van de ABS RunBeam tijdelijk ankerpunt valbeveiliging is de bewegingsvrijheid die het biedt aan werknemers. Het systeem beweegt mee met de gebruiker, waardoor er geen beperkingen zijn in de bewegingsvrijheid op hoogte. Dit maakt het ideaal voor taken waarbij flexibiliteit en mobiliteit essentieel zijn.

Bovendien biedt de ABS RunBeam continue bescherming tegen vallen, omdat werknemers altijd zijn verbonden met het ankerpunt. Dit zorgt voor een veilige, valfactor 0, werkomgeving en minimaliseert het risico op ongevallen. Met zes verschillende varianten van de ABS RunBeam is er een geschikte optie voor verschillende situaties en vereisten.

Overzicht kenmerken 

In onderstaande tabel vindt je een overzicht van de kenmerken van de twee ankerpunten

 

 

SafetyBull

RunBeam

Daktype Plat dak Overhead/plafonds
Ondergrond

Beton
Staal Ribbenvloeren/kanaalplaat Trapeziumplaten
Hout
Bitumen of folie
Cellen beton
Sandwich

 

Staal
Maximaal personen

2

1

Bewegingsvrijheid

Beperkt

Ruim

Bevestiging

N.V.T.

Vastklemmen

Certificering

EN 795

EN 795

Extra toepassing

Gereedschapskist
Zijleuningen
Opbergvak
Extra gewichten

 

Verkrijgbaar in 6 varianten

Prijs €€€€€ €€

De uitslag

Bij het werken op hoogte is het kiezen van de juiste valbeveiliging van essentieel belang. ABS SafetyBull mobiel ankerpunt en de ABS RunBeam meelopende valbeveiliging bieden unieke voordelen en zijn geschikt voor verschillende situaties. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en vereisten van uw werkomgeving te evalueren voordat u een keuze maakt.

Als u op zoek bent naar een mobiel ankerpunt dat gemakkelijk kan worden verplaatst en snel geïnstalleerd kan worden, is het ABS SafetyBull ankerpunt een uitstekende keuze. Het is geschikt voor gebruik op diverse vlakke ondergronden en biedt ruimte voor maximaal twee personen. Met de mogelijkheid om het te gebruiken als een trolley, biedt het extra flexibiliteit en opslagruimte voor gereedschap en materialen.

Aan de andere kant, als bewegingsvrijheid en flexibiliteit cruciaal zijn voor uw werkzaamheden op hoogte, kan de ABS RunBeam meelopende valbeveiliging de ideale oplossing zijn. Het systeem beweegt mee met de gebruiker, waardoor er geen beperkingen zijn in de bewegingsvrijheid. De haken naast elke wiel zorgen voor extra zekerheid, waardoor de valbeveiliging stevig op zijn plaats blijft, zelfs in geval van een storing.

Bij het kiezen tussen deze twee systemen is het ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke omgeving waarin u werkt. Het ABS SafetyBull mobiel ankerpunt is ideaal voor gebruik op platte daken met een vlakke ondergrond, terwijl de ABS RunBeam meelopende valbeveiliging geschikt is voor installatie op goed gemonteerde, stabiele liggers.