Werken in de hitte? Wat kan je er aan doen?

Heerlijk dit warme weer! Lekker in de zon buiten werken. Maar pas op de temperatuur stijgt en de kans op gevaar neemt toe. Werken op warme dagen zonder mogelijkheid tot beschutting kan gevaarlijk zijn voor je! Dit omdat je lichaam meer warmte opneemt dan afgeeft. Je loopt dan hittestress op!


Geen stress bij hittestress

Niet schrikken en in de stress schieten want de kans op hittestress is niet heel groot. Veel hittegolven en tropische dagen komen niet voor in Nederland. Het is wel van belang dat je op de hoogte bent want het is en hoe er mee om te gaan mocht je er mee te maken krijgen.
Of hittestress optreedt hangt af van veel verschillende factoren zoals; temperatuur, luchtvochtigheid, kleding die men draagt en de lichamelijke inspanning die men levert. Wanneer je zwaar werk uitvoert moet het lichaam veel warmte kwijt waardoor hittestress eerder kan optreden. Ook verschillende persoonlijke factoren zoals; leeftijd, lichaamsbouw en fitheid spelen een rol van betekenis. Het is dus erg lastig om van te voren aan te geven wie te maken zou kunnen krijgen met hittestress. 

TIP!

Hou het koel en drink voldoende!

 

Hoe herken ik hittestress

Je lichaam reageert gelijk op hittestress en volgt een aantal stadiums

- Je lichaamstemperatuur stijgt en omdat je lichaam de warmte kwijt moet ga je flink zweten en gaat je hart sneller kloppen.Er gaat minder bloed naar de hersenen, waardoor duizeligheid en/of licht in het hoofd worden optreedt. Als het zweet weg kan dan krijgt men last van vochtophoping (Dikke armen en benen).

- Wanneer de lichaamstemperatuur blijft toenemen, dan treedt hitte-uitputting op waardoor je moe en slapper wordt. Je bent slechter in staat je werk goed uit te voeren. Je wordt trager en de concentratie neemt af.

- In het ergste geval kan hitteberoerte optreden. Symptomen zijn dan: droge en rode huid, spierkrampen, misselijkheid en uiteindelijk kan men flauwvallen of bewusteloos raken.

Hoe voorkom je hittestress?

Beste tip hiervoor is toch: Hou het koel en drink voldoende! In grote lijnen komt het er op neer dat dat alles is wat je kan doen. Hieronder een tips en maatregelen om koel te blijven. Voor alle maatregelen geldt dat de werkgever verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van de voorzieningen.

Maatregelen tegen hittestress bestaan er in drie groepen:

-          Voorkom dat je lichaam warmte produceert of opneemt. Neem bijvoorbeeld plaats in de schaduw om je werkzaamheden uit te voeren (Afscherming/overkapping van de werkplek, cabines voorzien van zonwerend glas en/of airco. En vermijd zwaar werk. Een andere manier is verschuiving van de werktijden en extra rustpauzes houden. Hier over kun je altijd afspraken maken!
-          Opgenomen warmte afvoeren door het dragen van luchtige kleding of hoofdbescherming, en te zorgen voor extra ventilatie en het gebruik van koelvesten en koelpetten
-          Vochtverlies meteen aanvullen door extra veel water en/of niet-alcoholische dranken te consumeren.

 

Je loopt risico als je in de volle zon werkt:
De kans op hittestress wordt nog groter als je daarnaast ook nog:

-          Lichamelijk zwaar werk moet uitvoeren;
-          Niet in fitte conditie bent;
-          In een dichte cabine zonder airco werkt;
-          In de omgeving van steenachtige materialen als ondergrond of in de vorm van een muur werkt;
-          Te maken hebt met reflectie door verschillende oppervlakten zoals glas, metaal etc.;
-          Werkt met warm gereedschap, gasbranders, thermoplas of lasgereedschap.

UV-straling

Werken in het zonnetje, hoe fijn het ook klinkt, het betekent ook blootstelling aan UV-straling. UV-straling kan verbranding, veroudering van huidcellen en schade aan de ogen veroorzaken. Ook kan het de afweer van de huid verminderen. Het is bovenal de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Daarom is het van groot belang dat op zonnige dagen de huid goed bedekt is met ventilerende kleding en dat de huid die bloot ligt meerdere malen wordt ingesmeerd met zonnebrandcrème. Dit moet minimaal factor 20 hebben. 

Beroepen top 15

Hittebelasting komt vaak voor bij dakdekkers, namelijk ongeveer de helft geeft aan last te hebben van de hitte. Ook in andere beroepsgebieden komt hittebelasting voor en hieronder vindt u de top 15 van deze beroepen.

- Dakdekker – Leisteen/leidekker
- Dakdekker – Riet/rietdekker
- Dakdekker – Pannen/pannenlegger
- Asfaltwerker/asfaltwegenbouwer
- Wegmarkeerder
- Gevelmonteur/gevelbekleder
- Straatmaker
- Steigerbouwer
- Beton reparateur
- Voeger (nieuwbouw, renovatie, restauratie)
- Betonstaalvlechter/ijzervlechter
- Blokkensteller ruwbouw (o.a. kalkzandsteen)
- Ovenbouwer *
- Stelleur
- Spanmonteur (voorspantechniek)

* hoge temperaturen worden niet veroorzaakt door het buitenklimaat maar door de warmte van de ovens.