Valbeveiliging is apparatuur die je hoop nooit nodig te hebben. Mocht een val toch voorkomen tijdens het werken op hoogte verzekeren de Asap systemen van Petzl je van zo min mogelijk letsel. De essentie van deze apparaten is dat ze u zo onopvallend mogelijk beschermen zonder uw normale werkzaamheden te belemmeren. Zo bewegen de Asap systemen zowel omhoog als omlaag soepel mee langs het touw waardoor u kan focussen op uw taken.

Petzl heeft 2 verschillende Asap systemen; de Asap en de Asap Lock. Deze product battle duikt in alle verschillen en overeenkomsten zodat u het juiste apparaat kiest!

 

Overeenkomsten

Beide Asap apparaten werken als mobiele antival installaties. Dit betekent dat ze mee bewegen met uw werk en pas activeren als er een val voorkomt. De apparaten hebben een gelijke vorm en werken beide zowel verticaal als op hellingen. Dit maakt ze ontzettend breed inzetbaar voor veel verschillende type werkomgevingen zoals dakdekkers maar ook glazenwassers.

Het touw inbrengen kan bij beide apparaten eenvoudig worden gedaan door de blokkeermodule weg te draaien.

De natuurlijke reactie tijdens een val is het grijpen naar het touw of valbeveiligingsapparaat. Beide Asap apparaten beschikken over een dichte behuizing die de handen van de gebruiker beschermd bij het vastgrijpen van het apparaat. Door het snelle reactiemechanisme schuift het apparaat een minimale afstand naar beneden en zijn uw handen onder het apparaat dus ook beschermd.

De Asap valbeveiliging is onderdeel van een grotere valbeveiliging set waar ook valdempers bij horen. Deze dempers zijn zowel met de Asap als de Asap lock in te zetten voor een soepele remming tijdens een val.

 

Verschillen

De naam van de 2 producten geeft al een kleine hint weg; de Asap lock beschikt over een extra lock functie die in verschillende situaties gebruikt kan worden.

De Lock functie wordt geactiveerd door een switch op het apparaat en zorgt ervoor dat het apparaat enkel omhoog en dus niet naar beneden kan bewegen langs het touw.

Deze functie kan bijvoorbeeld worden ingezet bij veel wind om het touw te stabiliseren. Door het apparaat boven de gebruiker te hangen en op lock te zetten komt er druk op het touw te staan waardoor hij niet omhoog kruipt.

Ook is de lock functie te gebruiken bij het wisselen van touwen in de lucht. Doordat het apparaat vast zit aan uw harnas kunt u gemakkelijk het touw in het apparaat wisselen.

 

Conclusie

Beide apparaten vormen een uitstekende beveiliging tijdens het werken op hoogte. De belangrijkste functionaliteit werkt zowel in verticale als schuine hellingen waardoor het apparaat een brede vorm van bescherming biedt.

Werkt u met een enkel touwsysteem waar u pas vanaf koppelt als de klus af is, ga dan voor de Asap. Dit apparaat werkt ideaal voor de dakdekkers, loodgieters of timmermannen. Wissel je vaak van touw tijdens een klus of hebben de touwen vaak last van wind? Kies dan voor de Asap lock waarmee u met de extra lock functie het werk een stuk efficiënter maakt.