Bij werken op hoogte komen veel verschillende veiligheidseisen kijken. Een hiervan is het veilig kunnen afdalen. Met de afdaal apparaten van Petzl remt u uw afdaling en stelt u gemakkelijk een werkhoogte in.

Bij Petzl valt de keuze tussen de Rig en ID. Beide zijn uitstekende afdaalapparaten met een andere werkwijze en doelgroep. In deze vergelijking worden de verschillen en overeenkomsten tussen deze 2 types uitgelegd zodat u met het juiste afdaalapparaat aan het werk kan!

Beide types zijn geschikt als afdaalapparaat waarbij het apparaat is gekoppeld aan het harnas. Ook zijn de apparaten te gebruiken als omgekeerd takelsysteem waarbij het apparaat is gekoppeld aan een anker en de afdaling door een aparte klimmer wordt bediend.

De afdaalapparaten zijn voorzien van een afdaalhendel waar de snelheid van het dalen wordt bepaald. Voor beide types schiet de hendel terug naar de block stand wanneer de klimmer deze niet aantrekt. Hierdoor worden accidentele fouten voorkomen.

Petzl ID

De belangrijkste functie van de ID is de aanwezigheid van een anti-paniek functie. Deze functie zit ingebouwd in de hendel en voorkomt het onbedoeld afdalen tijdens een onverwachtse situatie. Zodra er te hard aan de hendel wordt getrokken blokkeert deze het touw en komt de afdaling tot stilstand. Ook is de ID uitgerust met een bescherming tegen het verkeerd inbrengen van het touw. Hierdoor bent u altijd verzekerd van een correct afdaalsysteem.

De ID serie bestaat uit 3 verschillende types. De ID S, ID L en ID EVAC. De ID S en ID L zijn gelijk in werking maar zijn geschikt voor verschillende touwdiktes. De S is geschikt voor touwen van 10-11,5 mm en tot lasten van 250 kg en de L geschikt is voor touwen van 12,5-13 mm en lasten tot 280 kg.

De andere uitvoering is de ID EVAC. Deze versie is gelijk aan de ID S qua touwdikte en maximale last maar verschilt in gebruik. Zo is deze versie geoptimaliseerd voor gebruik in omgekeerde richting. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor het gecontroleerd laten zakken van lasten bij evacuaties.

De hendel van de ID S moet bij gebruik in omgekeerde richting naar boven bediend worden. Dit kan zorgen voor onnatuurlijke en onpraktische handelingen wat de veiligheid in gevaar brengt. Bij de EVAC is de hendel omgedraaid waardoor lasten secuur bediend kunnen worden. Ook bij deze hendel is het anti-paniek systeem ingebouwd waardoor het doortrekken van de hendel resulteert in het blokkeren van het touw.

Petzl Rig

De Petzl Rig is, vergeleken met de Petzl ID serie, meer georiënteerd naar de ervaren gebruikers. Het apparaat heeft geen anti-paniek functie wat hem, in de handen van een ervaren klimmer, directer en sneller maakt in gebruik. Ook is het apparaat compacter en lichter.

De afwezigheid van een anti-paniek functie en een controle op het ingebrachte touw maken het apparaat ongeschikt voor onervaren klimmers maar sneller in gebruik voor ervaren vaklieden.

De Rig is net zoals de ID S geschikt voor touwen van 10 tot 11,5 mm met een last tot 200 kg. Indien nodig is het apparaat ook te gebruiken als omgekeerd hijssysteem.

 

ID L ID S ID EVAC Rig
Touw dikte

12,5-13 mm

10-11,5 mm 10-11,5 mm 10-11,5 mm

Maximale draagkracht

280 kg 250 kg 250 kg 200 kg
Anti-paniek functie ✔️
Touw vergisindicator ✔️
Skill niveau ++ ++ + ++++
Gewicht 600 g 615 g 400 g
Certificaten EN 341 Type 2, EN 12841 Type C EN 341 Type 2, EN 12841 Type C, EN 15151-1
Kleuren Rood/Zwart of Zwart Geel/Zwart of Zwart