Katrollen zijn er in alle soorten en maten. Welke katrol het best past bij uw toepassing is vaak lastig te bepalen. Een hoog rendement klinkt goed maar moet u dit ook altijd kiezen boven andere functies? Deze product battle legt alle verschillen en overeenkomsten bloot tussen de katrollen van Petzl. Hierdoor weet u precies welke katrol het best werkt voor uw toepassing.

Het combineren van katrollen in een takelsysteem is een veelgebruikte toepassing van katrollen. Een aantal basis systemen zullen ook behandeld worden in deze battle.

Systemen

Petzl heeft verschillende productlijnen in de katrollen sector. De meest geavanceerde hiervan worden in deze battle vergeleken.

De Petzl Spin lijn bestaat uit 3 type katrollen met als special feature een antitorsieschakel. Gecombineerd met het hoge rendement zijn deze katrollen makkelijk te gebruiken in een takelsysteem. De serie bestaat uit een enkele, dubbele en eenrichting katrol.

De Petzl Traxion lijn is voorzien van een teruglooprem, ideaal voor het hijsen van zware lasten. De teruglooprem is ook te deactiveren voor een standaard hoge efficiëntie katrol of in combinatie met een afdaalapparaat, een hijs en zak systeem. Deze serie bestaat ook uit 3 verschillende katrollen; De Micro Traxion, de Pro Traxion en de Jag Traxion.

Deze laatste katrol is ook onderdeel van de laatste serie, Jag. Deze serie bestaat uit 2 verschillende katrollen; de Jag Traxion en de Jag dubbele katrol. Deze 2 katrollen samen kunnen gemakkelijk als 4:1 takelsysteem worden geconfigureerd. Door de teruglooprem op de Jag Traxion is dit systeem ideaal voor het hijsen van zware lasten.

Spin

De Spin is speciaal ontworpen voor het eenvoudig opzetten van een takelsysteem en het omleiden van lasten. Met een 95% rendement en waterdichte kogellagers zijn de katrollen te gebruiken in zware omstandigheden. Alle types hebben een draaiende flens voor het eenvoudig inbrengen van een touw. Deze flens is gemakkelijk te verankeren en te openen, zelfs met handschoenen. Een duidelijke rode markering geeft aan of de flens vast zit.

De antitorsieschakel is ontworpen voor verschillende bevestigingsmethodes. Zo kan u de Spin bevestigen via een, twee of zelfs drie karabiners, een touw of zelfs een sling. Bevestiging via een sling bevordert de oriëntatie van de katrol onder last wat zorgt voor een veilige hijssituatie.

De Spin serie bestaat uit 3 verschillende types.
De Spin L1 is de meest basis versie van de reeks. Deze enkele katrol is ideaal voor het omleiden van lasten of als een schakel in een takelsysteem. Met de draaibare flenzen, bescherming van het touwpad en vele bevestigingsopties een breed inzetbare katrol.

De Spin L2 bestaat uit 2 parallelle schijven. Beide kanten zijn uitgerust met draaibare flenzen waardoor u eenvoudig touwen aan een ankerpunt installeert. De dubbele katrollen maken de Spin L2 ideaal voor takelinstallaties. Net zoals de L1 is de katrol uitgerust met een speciaal zijplaatontwerp dat het touwpad beschermt en heeft de draaibare antitorsieschakel veel bevestigingsopties.

De Spin L1D is de laatste versie van de Spin serie. Deze versie lijkt op de L1 maar beschikt over een eenrichting katrol. Hierdoor is hij ideaal in combinatie met een afdaalapparaat. De katrol werkt linksom hetzelfde als een L1. Wanneer het touw rechtsom beweegt remt het apparaat het touw door de vele facetten op de katrol. Hierdoor kan een zware last met hoge precisie worden bewogen.

Traxion

De Traxion serie bestaat uit 3 verschillende type katrollen waarvan er 2 hier worden vergeleken. De Micro Traxion en Pro Traxion beschikken beide over een geïntegreerde stijgklem. De klem kan worden vergrendeld in de open positie voor een standaard katrol zonder teruglooprem. De zelfreinigende kam werkt ook bij zware omstandigheden zoals een bevroren of modderig touw. Ideaal voor het hijsen van goederen.

De Micro Traxion blinkt uit in zijn lichte gewicht en kleine dimensies met een grote inzetbaarheid. De Micro kan worden bevestigd door middel van een karabiner aan de bovenzijde. De kam is te activeren met een schakelaar aan de bovenzijde van de katrol.

De Pro Traxion beschikt buiten een geïntegreerde stijgklem ook over draaibare flenzen. Ideaal voor het installeren op een touw dat al aan het ankerpunt zit. De katrol heeft 2 verbindingspunten waarvan de bovenste verbonden kan blijven tijdens het openen van de flens. Zowel de flens als de stijgklem kunnen worden ontgrendeld met een schuif aan de voor- of bovenkant van de katrol. De zeer efficiënte lager is samen met de stijgklem te gebruiken in zware weersomstandigheden zoals ijs en modder.

Jag

De Jag serie bestaat uit 2 verschillende katrollen beide hebben 2 rollers en de producten werken het beste wanneer ze samen worden gebruikt voor een 4:1 takelinstallatie.

De Jag Traxion is hiervoor de bovenste katrol. Met het grote inbindpunt aan de bovenkant en de teruglooprem op een van de katrollen is dit een ontzettend veelzijdige katrol. De katrol heeft een inbindpunt aan de onderkant voor het verbinden van het touw voor de 4:1 takelinstallatie.

De Jag dubbele katrol is zoals de naam suggereert een dubbele katrol zonder teruglooprem. De draaibare flenzen maken het installeren van een touw ontzettend gemakkelijk. De katrol heeft een connectiepunt dat vaak wordt gebruikt voor het koppelen van de last in een takelsysteem.

Takelsystemen

Zoals hierboven beschreven vormen de 2 Jag katrollen een ontzettend breed inzetbaar 4:1 takelsysteem. Dit systeem biedt alleen weinig mogelijkheden tot het uitbreiden naar een takel en afdaal systeem.

De Traxion katrollen lenen zich ook perfect voor een simpel maar effectief takelsysteem. Zo kunt u een Traxion katrol combineren met een Tibloc stijgklem en 2 Spin L1 of Partner katrollen voor een 1:3 systeem. Hiernaast is het systeem eenvoudig te prepareren voor het laten zakken van goederen met het gebruik van een 2e lijn en een Petzl ID EVAC.

 

Spin L1 Spin L2 Spin L1D Micro Traxion Pro Traxion Jag Traxion Jag Dubbel
Aantal Rollers 1 2 1 1 1 2 2
Rendement
95% 95% 93% 91% 95% 91% 91%
Stijgklem ❌ (Teruglooprem) ✔️ ✔️ ✔️
Draaibare flenzen ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Touwdikte (mm) 7-13 7-13 8-13 8-11 8-13 8-11 8-11
Maximale werklast 4 x 2 = 8 kN 2 x 4 = 8 kN  3 x 2 = 6 kN 2.5 x 2 = 5 kN 2.5 x 2 = 5 kN 1.5 x 4 = 6 kN 1.5 x 4 = 6 kN
Maximale belasting / Stijgklem
36 kN 22 kN 36 kN 15 kN / 4 kN 22 kN / 4 kN 12 kN / 4 kN 16 kN
Normering EU 12278:2007 EU 12278:2007 EN 12278 EN 567 EN 567:2013 EN 567:2013 EU 12278:2007
Gewicht 290 g 480 g 425 g 85 g 265 g 145 g 120 g
Kleuren Geel/Zwart of Zwart Geel/Zwart of Zwart Geel/Zwart Geel/Zwart Geel/Zwart Geel/Zwart Geel/Zwart