Schouder- en rugklachten verleden tijd!

geplaatst op 03/09/2015| Posted in Nieuws

Steigerbouwers kampen veel met schouderklachten door het dagelijks dragen van vele zware steigerpijpen. 37% van de steigerbouwers heeft schouderklachten waarvan 21% chronische pijn heeft. Steigerbouwers moeten dagelijks 5.000 tot 15.000 kg aan materiaal handmatig verplaatsen waarvan het grootste deel op de schouder gelegd wordt. De laatste jaren is er veel onderzoek geweest naar een oplossing hiervoor en deze is nu gevonden! De overheid heeft niet stil gezeten en heeft direct deze schouderbescherming verplicht bij het dragen van gewicht op de schouder.

Schouderklachten zijn dus een groot probleem bij steigerbouwers. Rugklachten komen overigens nóg vaker voor. 61% van de steigerbouwers heeft rugklachten, hiervan is 31% voor een langere tijd. Door het vaak sjouwen van zwaar materiaal op de schouder kunt u verschillende fysieke problemen krijgen. Spierverlamming, slijtage van het schoudergewricht, rugklachten en ongevoeligheid van de huid zijn de voornaamste problemen waar steigerbouwers mee kampen. Ontwikkeling van een schouderbeschermer om problemen van de schouder en de rug te verminderen is dus een noodzakelijk hulpmiddel voor de steigerbouw branche. Het is natuurlijk niet zo dat alleen steigerbouwers gewicht op de schouder dragen. Vandaar dat de overheid heeft besloten deze schouderbescherming verplicht te stellen voor iedereen die gewicht op z'n schouder draagt tijdens het werken. Deze schouderbeschermer is nu ontwikkeld en kwam als zeer positief uit de tests. Vergeet niet, het dragen van deze schouderbeschermer is vanaf 1 september 2015 verplicht bij het dragen van gewicht op de schouder.

Minder last van schouders en rug
De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op een groep steigerbouwers die voorafgaand zowel schouder- als rugklachten hadden. Na 3 maanden daalden de schouderklachten met 30% en de rugklachten met zelfs 50%. Voor werkgevers wil dit zeggen dat het verzuim sterk zal dalen en voor werknemers zorgt het voor een aangenamere werksituatie en minder pijn in het privé leven. De schouderbeschermer heeft dus een dubbel effect.

Arsenaal aan voordelen
De schouderbeschermer is dus aangenaam voor uw fysieke gesteldheid en het verzuim zal dalen, dit zijn nog lang niet alle voordelen die de schouderbeschermer met zich meebrengt. Het weegt namelijk maar 200 gram, heeft een “kusseneffect” wat ervoor zorgt dat de steigerbouwer het gevoel met het materiaal niet verliest, het is van duurzaam materiaal gemaakt, het is slijtvast, onbrandbaar en gaat minimaal 1 jaar mee. Ook de onderliggende kleding en harnasgordel worden niet meer beschadigd. De schouderbeschermer kan op maat gemaakt worden en kan zowel links als rechts gedragen worden. Het is bestand tegen alle weersomstandigheden en chemische stoffen (mits deze niet te geconcentreerd zijn). De geschatte besparing per werknemer op basis van het ziekteverzuim en hoger werktempo is €415,- en na 3 maanden dragen was niemand van de onderzoeksgroep nog afwezig wegens schouderklachten. De schouderbeschermer is eenvoudig te plaatsen op klimharnassen, zowel links als rechts en heeft een hoge treksterkte waardoor hij niet snel breekt bij gebruik. Ook is de schouderbeschermer in combinatie met klimharnas verkrijgbaar.