Het correct dragen van een mondkapje is essentieel voor een goede werking. Wanneer een mondkapje immers niet over zowel de neus, mond als kin wordt gedragen wordt de werking zwaar verminderd.

Naast het correct dragen van een mondkapje is een juist type ook belangrijk. Zo zijn er medische-, niet medische- en zelfgemaakte mondkapjes, allemaal met een eigen doelgroep.

In deze blog komt u alles te weten over typen mondkapjes en het gebruik ervan. Hiermee beschermt u anderen en uzelf optimaal tegen het corona virus!

 

De meest voorkomende mondkapjes zijn onder te verdelen in 2 groepen: chirurgisch maskers en ademhalingsbeschermingsmasker.

Chirurgische mondmaskers

Het chirurgisch mondmasker is speciaal ontworpen voor gebruik in de zorg. Hierbij beschermt het masker de vatbare patiënten tegen eventuele ziekteverwekkers uit de neus of mond van het medisch personeel of wordt het medisch personeel beschermd tegen gevaarlijke ziekteverwekkers van de patiënt.

Chirurgische mondneusmaskers moeten voldoen aan de Medische Hulpmiddelen richtlijn en aan de NEN-EN 14683 norm.

De medische mondmaskers zijn beschikbaar in 3 varianten:

  • Type I, speciaal voor patiënten en niet voor medisch personeel.
  • Type II, gebruikt door medisch personeel wanneer er geen risico op spatten van lichaamsvloeistoffen bestaat.
  • Type IIR, gelijk aan de Type II maskers maar niet-vochtdoorlatend. Deze mondmaskers beschermen de neus- en mondslijmvliezen dus extra tegen lichaamsvloeistoffen van de patiënt.

Een chirurgisch masker, veelal 3-laags Type II, houdt vloeistofspatten tegen, maar geen kleine deeltjes, zoals virussen, bacteriën en fijne stofdeeltjes. Ook sluit dit masker niet volledig af op het gezicht. Het masker is dus enkel bedoeld voor bescherming tegen grote spatten en zeker niet tegen een virus. Hier zijn ademhalingsmaskers perfect geschikt voor.

Ademhalingsmaskers

Ademhalingsmaskers zijn een persoonlijk beschermingsmiddel en beschermen tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden. Het ademhaling beschermingsmasker, altijd aangegeven met FFP, moet voldoen aan de Europese richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen en aan NEN-EN 149+A1.

FFP beschermingsmaskers bestaan ook uit 3 verschillende types. De grootste verschillen zijn de filtercapaciteiten van elk type. Type 1 (FFP1) is het minst effectief en FFP3 houdt 99% van alle deeltjes tegen. Ook de lekkage aan de zijkant van het masker wordt meegenomen in de verschillende types. Het type van het masker vindt u op de verpakking.

  • FFP1 maskers hebben een minimale efficiëntie van 80% tegen partikels in de lucht. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) moet onder 22% blijven.
  • FFP2 maskers zorgen voor een bescherming van 94% met een maximale lekkage van 8%.
  • FFP3 maskers beschermen voor 99% met een lekkage onder 2%.

Bij bescherming tegen het corona virus wordt gebruik gemaakt van FFP2 of FFP3 maskers, bij voorkeur zonder ademhalingsventiel. Hierdoor kunnen namelijk kleine deeltjes naar binnen lekken.

Het dragen van een mondkapje

Met het juiste type mondmasker is het belangrijk het masker op de juiste manier te gebruiken.

  1. Zorg dat de handen altijd schoon zijn, eventueel eerst gedesinfecteerd met een handalcohol of handgel.
  2. Trek het masker open en buig daarbij de neusbeugel licht.
  3. Houdt het masker in één hand en de elastieken in de andere hand.
  4. Houdt het masker onder de kin en plaats de elastieken op de kruin van het hoofd.
  5. Controleer of de flap onder de kin goed naar achteren zit.
  6. Plaats het onderste elastiek onder de oren. De banden kruisen niet.
  7. Plaats de bovenkant van het masker net onder de neusbrug. Dat is het zachte deel van de neus. Druk het masker met twee handen aan beide zijden tegelijkertijd aan. Beweeg daarbij van boven naar beneden. Als u deze handeling niet goed doet, ontstaat er snel een kier.
  8. Voel of het masker goed aansluit.
  9. Het masker is voor éénmalig gebruik, deponeer het na gebruik in de afvalbak. Laat het masker dus niet onder de kin bungelen, en stop het ook niet in uw zak.
  10. Als u lekkage vermoed probeer het masker dan zodanig te plaatsen dat dit niet meer gebeurt of controleer dit met een lektest:

Bedek het masker met de handen;
Adem krachtig uit bij een masker zonder uitademventiel;
Controleer of er geen lucht via de kieren naar buiten gaat.

Wegwerpmaskers zijn (zoals de naam al doet vermoeden) gemaakt om na gebruik weg te gooien. Bij meermaals of onjuist gebruik werken de maskers dus niet of te weinig voor het beschermen van uzelf en anderen tegen het virus.

Zorg dus voor voldoende maskers in een schone opslagplek (zip zakje of doosje). Mix gebruikte mondmaskers niet met ongebruikte maskers.

 

Bij het gebruik van de juiste mondkapjes op de juiste manier bent u nooit direct volledig beschermd. Houd u aan de basisregels en houd rekening met elkaar voor een optimale bescherming van uzelf en de mensen om u heen.