Werkhandschoenen - Normering mechanische risico's

Met de juiste handschoenen kunnen mechanische gevaren van buitenaf voor de handen verminderd worden. Mechanische verwondingen worden veroorzaakt door zaken als snijden, steken, schuren, stoten en pletten. Ruwe, scherpe en zware materialen, gereedschappen en apparaten kunnen zorgen voor ontvelling, snij- en steekwonden, kneuzingen, breuken en zelfs amputatie.

Het dragen van goede werkhandschoenen op het werk is bij allerlei activiteiten essentieel. Werkhandschoenen kunnen het verschil betekenen tussen een kneuzing en een breuk. Uiteraard is de bescherming minder bij zware voorwerpen en zware machines. Een machine kan zelfs uw handschoen grijpen en de hand meenemen. Op deze pagina vindt u bruikbare informatie over handbescherming tegen mechanische risico's op het werk.


Het testen van werkhandschoenen volgens normering EN 388: 2016

Bescherming tegen mechanische risico’s wordt weergegeven met een pictogram van een hamer met schild. Het weerstandsniveau tegen verschillende risico’s wordt weergegeven met een cijfer van 1 t/m 4. Bij snijweerstand is dat 1 t/m 5. Bij de snijweerstand volgens ISO en de schokweerstand worden letters gebruikt.


Soorten weerstand bij werkhandschoenen

  • Schuurweerstand
    De uitkomst van de test is gebaseerd op het aantal omwentelingen dat het testapparaat nodig heeft om een stuk materiaal van de handschoen door te schuren
  • Snijweerstand Couptest
    Meet het aantal snijbewegingen dat een met constante snelheid ronddraaiend mes nodig heeft om het materiaal van de handschoen door te snijden
  • Scheurweerstand
    Wordt bepaald door de kracht die nodig is om het materiaal met een testmachine te scheuren
  • Perforatieweerstand (prikweerstand)
    Wordt bepaald door de kracht die nodig is om het materiaal met een gedefinieerde puntige staaf te penetreren. Deze weerstand heeft geen betrekking op de prikbestendigheid van injectienaalden, waarvoor andere testen bestaan.
  • Snijweerstand ISO 13997
    Deze test is erbij gekomen omdat bij het testen van de snijweerstand het mes beschadigd kan raken. De uitslag van de Couptest is dan niet betrouwbaar. Wanneer het mes niet beschadigd raakt, geldt de uitslag van de Couptest. De nieuwe test is de TDM-100 test. Deze geeft aan hoeveel kracht en massa er nodig is om door de handschoen heen te snijden. De uitslag wordt weergegeven met een letter van A t/m F.
  • Schokweerstand
    De test meet de overgebrachte kracht van een gewicht van 2,5 kg met een impact van 5 joule op de werkhandschoen. Het materiaal mag hierbij ook niet scheuren. Bij een geslaagde test krijgt de handschoen de letter P van Passed. Als de handschoen de test niet haalt wordt er geen letter of cijfer gegeven.

Betekenis testscores bij Werkhandschoenen

In deze tabel staat wat een veiligheidshandschoen in een testmachine moet doorstaan om aan een bepaalde testscore te komen.

Test Eenheid Score
1 2 3 4 5
Schuurweerstand Cycli 100 500 2000 8000 -
Snijweerstand Couptest Cycli 1,2 2 5 10 20
Scheurweerstand (Newton) Newton 10 25 50 75 -
Perforatieweerstand Newton 20 60 100 150 -

Test Eenheid Score
A B C D E F
Snijweerstand ISO Cycli 2 5 10 15 22 30
Schokweerstand 2,5 kg/ 5 joule P indien geslaagd

Werkhandschoenen normering mechanische risico's Werkhandschoenen snijtesten

Werkhandschoenen kiezen

Kies altijd het juiste type werkhandschoenen dat past bij de werkzaamheden in uw branche. Kijk daarbij ook of de handschoenen aan een normering moeten voldoen.

Normering werkhandschoenen

Er zijn verschillende normeringen voor elk type wekhandschoen:

  • EN 388 - Mechanische risico's
  • EN 374 - Chemische, biologische risico's
  • EN 407 - Hitte en vuur
  • EN 421 - Straling en radioactiviteit
  • EN 511 - Koude
  • EN 12477 - Lassen van metalen
  • EN 60903 - Elektriciteit

Safety Freaks - wel zo safe!

PBM, uitrusting en materiaal

Kennis en vaardigheden

Verzekeringen voor zelfstandigen